H.C. Andersen Litteraturprisen 2020 går til Karl Ove Knausgård

H.C. Andersen Litteraturprisen 2020 går til Karl Ove Knausgård

Prisen hædrer en af de mest skelsættende forfattere i ny nordisk litteratur. Knausgårds unikke modellering af det nære personlige stof i romanform har skabt kompromisløse skildringer af virkeligheden.

"Knausgård har opnået sin store anerkendelse på baggrund af de bøger, der lykkedes med at smelte romangenren sammen med selvbiografien. I et årti, hvor autofiktion blev den største litterære tendens, var Knausgård den vigtigste forfatter af dem alle," 
skriver cand.mag. i litteraturhistorie og forfatter Mads Damsø i sin hyldest til den store norske forfatter i artiklen på Litteratursiden 'Endelig krones kong Knausgård'.

For priskomitéen var Knausgård det helt oplagte valg:
"Karl Ove Knausgård tildeles H.C. Andersen Litteraturprisen for sin intense fornyelse af feltet mellem roman og selvbiografi, et område som også H.C. Andersen i stor stil udforskede, og for i lighed med H.C. Andersen at placere Skandinavien på det litterære verdenskort," lyder det i motiveringen.

H.C. Andersen Litteraturprisen
Hans Christian Andersen Litteraturprisen hylder Andersens indflydelse på forfattere i hele verden, ved at hædre forfattere, hvis genrer eller fortælleteknikker har ligheder med H.C. Andersens rige værker i sig.

"Tidligere modtagere af prisen er alle forfattere, der udfolder litteraturen med stor fantasi, mystisk magi og eventyrlige præg. Deres fortællinger går udover det fysiske og virkeligheden. Det samme gør H.C. Andersens værker," lyder det fra prisens komité.

Karl Ove Knausgård er med sit mastodontiske 6-bindsværk Min Kamp blevet definitionen på autofiktion. Men Knausgård er meget mere. Han er nærværende, filosofisk, højtflyvende og hverdagslig, skriver Litteratursiden.

Læs Litteratursidens forfatterportræt.

Læs hele Litteratursidens tema her.

Materialer