Johanne Mygind modtager Edvard P prisen 2022
Foto: Litteratursiden

Johanne Mygind vinder Edvard P. prisen for ”Kærlighedens år"

Årets suveræne vinder har skrevet en vigtig roman om en af de største forandringer i nyere tid; en fortælling om moderne kvindeliv og vejen mod ligestilling og frigørelse.

I en stærk gruppe af nominerede var der én forfatter, der stak af fra feltet, da formand for Edvard Pedersens Biblioteksfond og bibliotekschef ved Aalborg Bibliotekerne, Kristine Nygaard, overrakte Edvard P prisen på Bogforum i Bella Center Copenhagen lørdag eftermiddag.

Det blev romandebutanten Johanne Mygind, der løb med hæderen og 50.000 kroner for hendes gribende skildring af tre generationer af kvinder og i Kærlighedens år.

Det er biblioteksansatte fra hele landet, der har stemt om, hvem der skal vinde Edvard P prisen, og én af dem er Litteratursidens anmelderredaktør, Barbara Rugholm fra Aarhus Bibliotekerne. I hendes tale til vinderen hyldede hun blandt andet ”Kærlighedens år” som en vigtig roman om en af de største forandringer i nyere tid; en fortælling om moderne kvindeliv og vejen mod ligestilling og frigørelse. 

Med prisen skriver Johanne Mygind sig også ind i rækken af spændende forfattere, som har vundet Edvard P prisen. Forfattere som Stine Pilgaard (2016), Malene Sølvsten (2018) og senest Tine Høeg (2020), der siden har etableret sig yderligere som nogle af landets store forfattere med udgivelser som Meter i Sekundet, Livets blod og Sult. 

Om Edvard P. prisen

Edvard P prisen uddeles hvert andet år for at anerkende nye danske forfattere. Det vil sige forfattere, som er debuteret indenfor de seneste 5 år, og som har vist sig at være til gensidig gavn i forhold til bibliotekernes arbejde med litteraturformidling.

Udvælgelsen af de 10 nominerede forfattere foretages af en priskomité, som er nedsat af Danmarks Biblioteksforening. Afstemningen gennemføres ude omkring på landets folkebiblioteker, hvor det er bibliotekspersonalet, der vælger prisvinderen.

Foruden æren og hæderen følger der også 50.000 kr. med prisen, som blev overrakt på Bogforum i Bella Center Copenhagen.

De nominerede til Edvard P. prisen i 2022

Fine Gråbøl
Glenn Bech
Johanne Mygind
Vilma Sandnes Johansson
Thomas Bagger
Villads Andersen
Liv Nimand Nivå
Rasmus Daugbjerg
Emeli Bergmann
Sofie Riise Nors

Om Edvard Pedersens Biblioteksfond

Edvard Pedersens Biblioteksfond er opkaldt efter stifteren, bogbinder Edvard Pedersen. Fondens formål er at yde støtte til udvikling af det danske biblioteksvæsen. Det kan for eksempel være støtte til projekter om specielle biblioteksopgaver, forsøgsvirksomhed, gennemførelse af undersøgelser af særlige områder af dansk biblioteksvæsen, stipendier til studierejser og hædersgaver som anerkendelse af en særlig stor indsats eller støtte til at udgive bøger og andre relevante materialer.

Materialer