Forsiden af bogen Brødrene Karamazov

Skal vi læse Brdr. Karamazov sammen?

17.05.22
Vi opretter en læseklub, der læser Dostojevskijs store værk

Det giver god motivation til at komme igennem et større litterært værk at gøre det sammen. Ligesom mange kender det fra løbeklubber og løbekammerater. Når du har forpligtiget dig overfor andre, er det nemmere at komme afsted. Og husk hvor godt, du har det bagefter! Sådan er det også med det at få læst et stort litterært værk. Du har det virkelig godt bagefter.

Anna Birthe som har taget initiativet til denne læseklub, tog også initiativ til noget lignende for et par år siden. Den gang gjaldt det "Ulysses". Og den gang lykkedes det at oprette to læseklubber, der læste sig igennem verdens mest kendte og sværeste værk. Og det med rigtig stort udbytte! Både værket i sig selv, men også det, at deltagerne mødtes og kunne bidrage med hver deres kunnen, synsvinkler, læsninger. Så blev det både berigende og fornøjeligt.

Det er Fjodor Dostojevskijs (1821-1881) sidste store roman, forfatterens hovedværk, hvor han samler alle sine tematikker i forfatterskabet i ét stort værk. Den indeholder en mordgåde, da Fjodor Pavlovitj Karamazov dræbt i sit soveværelse. Mistanken falder på hans ældste søn Dmitrij, da han var forelsket i den samme kvinde som sin far. Der er fire brødre i alt og de repræsenterer forskellige menneskelige dyder og laster. Værket er kaldt verdens bedste roman, og har haft enorm betydning for forfattere, filosoffer og idehistoriske tænkere. Romanen indeholder et enormt ideunivers, mange tematiske lag og store eksistentielle spørgsmål, så der er nok at tage fat på for en læsegruppe. Og ifølge Poul Flou Pedersen kan alle være med:

"Det er overvældende at kaste sig ud i denne vidunderlige roman, der er fuld af excentriske og bevægende personer. Overvældende er det også at opleve, hvor nemt bogen læses, for sproget strømmer bare helt naturligt af sted takket være Tetzlaffs strålende oversættelse"

Vi indkalder til et opstartsmøde sensommer/tidligt efterår, så I kan komme igang i efteråret. 
Gruppen bestemmer selv mødetidspunkter, antal mødegange osv.

Vil du være med? Så ring/skriv til Else Zakarias, ez@vejlebib.dk, tlf 40428768

Materialer