Neil Gaimans success-tegneserie The Sandman

Neil Gaimans guddommelige univers

Med første blik på ”The Sandman” som Netflix-serie er der kommet nyt liv i Neil Gaimans success-tegneserie.

Det var med en fortælling om guder og mennesker – og om forholdet mellem disse – at Neil Gaiman brød igennem som forfatter med tegneserien ”The Sandman”, der udkom fra 1989 til 1996. Det er en fortælling om den mytologiske karakter Morpheus – også kaldet Dream – der ligesom den nordiske eventyrfigur Ole Lukøje har evnen til at bringe søvn og drømme.

Efter et længere fangenskab er Morpheus sluppet fri og må nu forsøge at genvinde sin magt. Det er en fortælling, der nu er på vej til at blive en serie på Netflix, og med den nye opmærksomhed er der ikke et bedre tidspunkt til at læse eller genlæse Neil Gaimans største værk.

Guder og motorcykler

Hvis man ikke er til tegneserier, er der heldigvis rigeligt at vælge imellem, for Neil Gaiman er en produktiv forfatter med mange værker og genrer. ”The Sandman” deler tematikker med flere store værker i det brede forfatterskab, der netop er kendetegnet af en forkærlighed til fantasy, guder og magiske verdener.

Guderne får hovedfokus i Neil Gaimans genfortælling af nordiske myter ”Nordisk mytologi”, og i den skønlitterære roman ”Amerikanske guder” går gamle og nye guder i krig mod hinanden. Og så må man ikke glemme den humoristiske ”Good Omens”, skrevet sammen med den nu afdøde Terry Pratchett, hvor sataniske nonner forbytter Antikristus, og Apokalypsens fire ryttere kommer rullende på motorcykler.

Gys og grin i alle aldre

Neil Gaiman har samtidig bidraget til børnelitteraturen, hvor den mest kendte det uhyggelige eventyr ”Coraline”, der har resulteret i gåsehud hos både børn og voksne. Ligesom i hans voksenlitteratur er det tematikker som andre verdener og vigtigheden af fortællinger, der går igen i bøgerne til børnene, hvad enten det er den mere dystre ”Nobody” eller den latterfremkaldende ”Den sygeste løgnehistorie”.

For læsere, der endnu ikke har stiftet bekendtskab med Neil Gaimans brede forfatterskab, er der nok at gå i gang med!

Materialer