Abdulrazak Gurnah
Abdulrazak Gurnah. Foto: WikiCommons

Nobelprisen i litteratur 2021 til Abdulrazak Gurnah

Herhjemme er den britisk-zanzibarianske forfatter Abdulrazak Gurnah ikke særlig kendt, men i Storbritannien betragtes han som en af ​​de vigtigste repræsentanter for immigrantlitteratur.

Ifølge Det Svenske Akademi modtager han Nobelprisen i litteratur 2021 for den "kompromisløse og medfølende gennemboring af kolonialismens virkninger og flygtningens skæbne mellem kulturer og kontinenter".

Abdulrazak Gurnah blev født i 1948 på øen Zanzibar, men måtte i 1964 emigrere, efter den revolution, der gjorde Zanzibar til en del af unionen Tanzania. Han boede blandt andet i Nigeria og endte senere i England, hvor han i dag bor. Indtil sin pensionering underviste han i litteratur i et professorat ved University of Kent i Canterbury.

Med "Paradis" blev Gurnah i 1994 shortlistet til Man Booker-prisen og han modtog i 1995 ALOA-prisen for romanen. Handlingen er af litteraturforskere blevet læst som en spejlhistorie til Joseph Conrads "Mørkets hjerte".
Gurnahs seneste roman "Afterlives" fra 2020 er sat på baggrund af det tyske kolonistyre i dagens Tanzania og opstandene mod det. 

Se forfatterens værker på bibliotek.dk
 

Materialer