Forsider på forskellige udgaver af Peters Jul

Peters Jul - Grundbogen til dansk jul

​​​​​​​I mere end 150 år har ”Peters Jul” sat rammen for det, mange af os forstår ved dansk jul – eller i hvert fald, som den så ud i midten af 1800-tallet.

Jeg glæder mig i denne tid:
nu falder julesneen hvid,
så ved jeg, julen kommer.

Indledningen – og det er det ikke engang, for der går et lille forord til ”den danske moder” forud, som vi vender tilbage til – til juleklassikeren ”Peters Jul” har i generationer sat rammen for det, mange af os forstår ved dansk jul – eller i hvert fald, som den så ud i midten af 1800-tallet og mange af os drømmer om.

Meget forandret sig siden bogen første gang udkom i 1866, men mange af de beskrevne traditioner og forestillinger holder ved: Selv om en stresset hverdag kun sparsomt tillader det, drømmer mange af os hvert år om at bage julesmåkagerne selv – og helst sammen med børnene. Og julekortene til familie og venner og juledekorationerne og julepynten må også gerne være hjemmegjort. Og selvom mange af os ender med den færdigkøbte rødkål på glas, lever også drømmen om at lave julemiddagen fra grunden.

Og Mor har peberkager bagt;
jeg ved det, jeg har selv dem smagt,
da de var ganske varme.

Også de yngstes konstante svæven mellem grænseløs forventning og uudholdelig utålmodighed sætter ”Peters Jul” ord på:

Og Mor hun har så mage bud,
hvert øjeblik skal Anders ud,
og Mor og Anders hvisker.
Men jeg kan dog nok høre, - tys!
I morges var det julelys
og røde bånd og svesker.

Næsten kasseret før start

”Peters Jul” er skrevet af Johan Jacob Krohn (1841-1925) i 1863. Op mod jul sendte han sammen med sin bror Pietro, der sammen med den fælles ven Otto Haslund havde illustreret fortællingen om drengen Peters oplevelser op til jul, bogen til trykkeriet.

Men da de hentede de færdige bøger på trykkeriet, blev brødrene så forfærdede over trykningens forvrængede farver og den tarvelige indbinding, at de nægtede at sætte bogen til salg. De mente ligefrem, at det var bedst at gemme bogen ”i den brændende Kakkelovn eller paa Bunden af en dyb Skuffe,” som de skrev til en bekendt. – Ikke just opskriften på en succes! Men da forlæggeren, Frederik Wøldike, et par år senere op mod jul var ved at gå fallit, gav fyldtes brdr. Krohn af julesind og gav ham lov til at sælge oplaget, så han kunne få en lille del af pengene hjem. Prisen var ganske lav - ½ rigsdaler stykket – hvad der i dag ville svare til 20-25 kroner.

peters_jul_fra_1866_for-_og_bagside

Hør Seniorforsker Sonny Aakjær Sahl fra Det Kgl. Bibliotek fortælle mere om de første udgaver af "Peters Jul".

Den lille bog, der havde form som en julemand, fik så fine anmeldelser, at Johan Krohn straks gik i gang med at gennemskrive versene og tilføje enkelte nye. Samtidig bad han Pietro om at lave nye, større og flottere illustrationer; blandt andet måtte julegåsen gerne pyntes med flag, grankrans om livet og manchetter om benene …

Den større og flottere anden udgave udkom i 1870 og blev en endnu større succes. Selv H.C. Andersen var begejstret. Særligt roste han den fine sammenhæng mellem teksten og Pietros oprindelige tegninger, der nu var suppleret med nye træsnit af F. Hendriksen.  

Nye udgaver

Siden er ”Peters Jul” udgivet i flere versioner:

  • 1914 med tegninger af Erik Henningsen.
  • 1942 med tegninger af Herluf Jensenius.
  • 2002 med illustrationer af Mads Stage.

Og i år er netop udkommet en ny udgave med illustrationer af Peter Bay Alexander, som tidligere illustreret blandt andet Kim Leines "Skovpigen Skærv" og arbejdet som designer for LEGO.

Reserver "Peters Jul" med illustrationer af Peter Bay Alexander.

Peters populære parafraser

At ”Peters Jul” har bevaret sin værdi og relevans, vidner også, at Shu-bi-duas Michael Bundesen i 1995 komponerede og indspillede et helt album med den oprindelige tekst. Hør for eksempel ”Før julen” på YouTube.

Bestil Michael Bundesen: ”Peters Jul” (CD).

Og i 2006 filmatiserede Jeppe Søe fortællingen med blandt andre Grethe Sønck og Peter Belli som fortællere.

Se ”Peters Jul” på Filmstriben.

Og låner du den i stedet på DVD, har du som bonus mulighed for at se et interview med et af Johan Krohns børnebørn, der fortæller om brødrene Krohn og familiens jul.

Reserver “Peters Jul” (DVD).

Evig aktuel forventning og uudholdelig utålmodighed

”Peters Jul” sætter ord på de yngstes konstante svæven hele december igennem; mellem grænseløse forventning og uudholdelig utålmodighed.

Vi sov af glæde kun lidt i nat,
og dagen har været så lang;
nu har vi os her på skamlerne sat,
fortæl en historie engang!
Vi ved, du over hundrede kan.
Mens Far og Mor gør træet i stand,
fortæl, lille Bedstemor! Gør det! Åh!
Men en, som er lang, at tiden kan gå.

Bogens vers og illustrationer emmer simpelthen af ægte, uforfalsket naivitet og tro på julen.

Samtidig fungerer den som et vigtigt kulturhistorisk noteapparat med baggrundsoplysninger om mange af de juletraditioner, som vi stadig elsker og holder i hævd. I Peters juletræ sidder eksempelvis ikke en stjerne i toppen, men – som traditionen dengang bød – en stork. Den skulle symbolisere, at man fejrede Jesu fødsel. Endnu tidligere brugte man ofte en engel som toppynt

Og til Peters store glæde er træets mange kræmmerhuse fyldt med nødder og kager, mens figner i røde bånd, pærer og sukkerkranse også hænger på grenene. Det er netop derfor vi i en anden kendt juleklassiker, Peter Fabers ”Højt fra træets grønne top” fra 1847, synger:

Læg nu smukt din hånd i min,
ikke rør' ved den rosin!
Først skal træet vises,
siden skal det spises.

Den gamle Jul

Også (et af) forlæggene for Julemanden optræder i ”Peters jul”, hvor han går under navnet "Den gamle Jul", men han er ikke klædt i rødt og kommer heller ikke med gaver – de ligger jo i fars store lommer! I stedet vandrer "Den gamle Jul" i byens gaver, med kanestøvler, langt gråt skæg og en hat med et lille julelys. Hans mission er netop at komme med lys til familiens juletræ. Men – nok så vigtigt!: Han besøger kun de familier, hvor julefreden råder:

Ved husets dør han stille står
og lytter meget længe;
han vide må, før han går,
om der er slemme drenge.
Og hører han, at Far er vred,
imens han træet tænder,
han rokker straks ad trappen ned
og ud på gaden render.
Men, hører han, at Far og Mor
er glad for deres drenge,
imens de de pynte julebord
og lys i træet hænge,
da ler den gamle julefar
og ind i stuen smutter.
Sit lys fra hatten ned han taér,
det funkler og det futter;
med det han hen til træet går
og nikker i det samme,
straks fra hvert lille lys der står
en klar og dejlig flamme. 

Mor er den bedste i verden

Nå, ja, der var lige det lille forord, som Johan Krohn skrev til andenudgaven i 1870. Her henvender han sig direkte til de danske mødre, som han beder omsorgsfulgt læse bogen højt for sine børn, for - som forordet slutter:

thi end bestandig gælder
De gamle, gyldne ord:
Som Far kun få der findes,
men ikke een som Mor.

Det er da smukt! - Og lad så Peters Jul blive alles jul.
Glædelig jul!

Materialer