Forsiden på Trilogi af Naja Marie Aidt

Det Svenske Akademis nordiske pris til Naja Marie Aidt

Naja Marie Aidt får Det Svenske Akademis nordiske pris også kaldet "Den lille Nobelpris"

Svenska Akademiens nordiska pris er en pris, der blev indstiftet i forbindelse med Svenska Akademiens 200-årsjubilæum i 1986, og samme år tildelt Villy Sørensen. Andre danske modtagere har bl.a. været Henrik Nordbrandt (1990), Inger Christensen (1994), Klaus Rifbjerg (1999) og Pia Tafdrup (2006). I 2022 tildeles den Naja Marie Aidt.

Naja Marie Aidt

Hun er født i Grønland i 1963. Da hun var syv år, besluttede hendes forældre at flytte hjem til Danmark. Allerede som 16-årig flyttede hun hjemmefra.
I en periode har hun boet i USA, men er for længst vendt tilbage til Danmark. 

Hun debuterede i 1991 med digtsamlingen ”Så længe jeg er ung”. Året efter blev den fulgt op af ”Et vanskeligt møde”.
Hendes første novellesamling ”Vandmærket” udkom 1993.
I 2012 udkom hendes debutroman ”Sten saks papir”.

Naja Marie Aidt modtog i 2020 Det Danske Akademis Store Pris på 300.000 kr., og i 2019 var hun som den første dansker nogensinde nomineret til den amerikanske litteraturpris National Book Award. Hun blev nomineret på baggrund af den engelske oversættelse af Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage : Carls bog” fra 2017, hvor hun i digte og tekst beskriver kærligheden til sin søn Carl, og sorgen efter hans død i en alt for ung alder.

Læs mere om Naja Marie Aidt her og se et udvalg af de bøger nederst, som du kan låne på biblioteket eller læse via eReolen.

 

Materialer