Alice Cooper 'Along came a spider'

Fra gru til golf - ædru og still rockin'

05.02.23
Alice Cooper 75 år

Den amerikanske rocksanger Alice Cooper, der engang var berygtet for sit outrerede og chokerende sceneshow med guillotiner, elektrisk stol, babydukker, teaterblod, reptiler og pyrotekniske tricks, er nu blevet 75 og en habil golfspiller på eliteplan med lavt handicap. Hans borgerlige navn lyder Vincent Damon Fournier, født den 4. februar 1948 i Detroit i delstaten Michigan. Som del af bandet Alice Cooper slog han efter flere sløje år igennem i 1972 med School's Out og singleudgaven af titelsangen. Denne antiakademiske hymne har været på repertoiret lige siden.

Det hele startede i 1969 med det psykedelisk udsyrede debutalbum Pretties for You fulgt op af Easy Action (1970) i nogenlunde samme stil begge udsendt på Frank Zappas pladeselskab Straight Records. Der kom mere form på tingene med det hard- og glamrockprægede Killer (1971) produceret af Bob Ezrin og lanceret af Warner Bros. Karrieren tog yderligere skridt op ad rangstigen efter udsendelsen af Billion Dollar Babies (1973) med signatursange som Elected, Hello Hooray, No More Mr. Nice Guy, Billion Dollar Babies, der alle markerede sig som pæne singlehits.

I 1975 blev bandet Alice Cooper til soloartisten Alice Cooper. Genremæssigt har Cooper spændt fra garagerock, hard rock, shock rock, glam over punk, såkaldt industrial rock og det mere poppede udtryk til heavy metal. Som solist udsendte Cooper regelmæssigt albums fra anden halvdel af 70’erne og op gennem 80’erne og opnåede kommerciel dividende med Poison fra Trash (1989) efterfulgt af Hey Stoopid (1991), hvor han fik assistance fra gæstemusikere som Slash, Ozzy Osbourne, Vinnie Moore, Joe Satriani og Steve Vai.

Hans tilværelse som svær alkoholiker er skiftet ud med en som afholdsmand, der dyrker sin sport i den frie natur. I 2015 stiftede han med Joe Perry fra Aerosmith og skuespilleren Johnny Depp supergruppen Hollywood Vampires, hvis musik hylder flere af 70'ernes rockstjerner, der levede stærkt og døde unge.

Alice Cooper virker på baggrund af fotograf Henrik Hildebrandts fortælling som et behageligt menneske blottet for uhygge og excentrisk adfærd, når han ikke befinder sig i rampelyset. Den kan man læse mere om i vores fælles bog i coffee table størrelse, The Stars Are Out Tonight (2019), der indeholder flere flotte og visuelle pletskud af Cooper, der optræder solo, med Hollywood Vampires og iført golfkasket på greenen. Som dreng og teenager kunne jeg blive lettere ubehagelig til mode, når jeg hørte hans stemme i radioen og så ham på tv. Med eller uden slange om halsen - den slags er jeg imidlertid kureret for i dag.

I det nye årtusind er der dog mere luft mellem Alice Cooper udgivelserne. Paranormal (2017) er indspillet med assistance af folk fra det hedengangne Alice Cooper band (Neal Smith, Dennis Dunaway og Michael Bruce fraset Glen Buxton, der døde i 1997). Cooper har senest ladet høre fra sig med det yderst vitale udspil Detroit Stories, der er en hyldest til hans fødeby og den rockmusik, der trivedes på de kanter. Ydermere er flere af teksterne fyldt med referencer til årene som vild scenekunstner og borgerskabets skræk.

Den får nogle drøje hug over nakken på Detroit Stories med en gang hæsblæsende hard rock, knytnæven i vejret, bundtræk i rytmesektionen og arketypiske riffs og soloekskursioner fra guitarflanken. Nostalgien råder, men tilsat bid i afleveringerne - Cooper har vokalt faktisk sjældent lydt bedre. Inspirationen fra det oprindelige Alice Cooper i starten af 70’erne er hørbare, og Cooper giver sine personlige bud på fortolkninger af Lou Reeds Rock & Roll, Sister Anne (MC5) og Bob Seegers East Side Story.

Line uppet af musikere og gæstesolister er mildt sagt imponerende og tæller folk med fortid hos MC5, Lou Reed, Grandfunk Railroad og Alice Cooper bandet plus Bob Ezrin, Joe Bonamassa og U2 trommeslagere. Larry Mullen Jr. Alice Cooper er i dag kristen og betegner sig selv som apolitisk og sågar kritiseret flere af sine kolleger for netop at blande sig i den slags. Som skuespiller og sig selv har han medvirket i en række koncert- og dokumentarfilm og enkelte spillefilm. Desuden glimrer han som veltalende, vittig og vidende radiovært i sit eget show Nights with Alice Cooper.

Materialer