Miss B Haven Miss B Haven album
Lise Cabble på coveret af albummet "On honeymoon" (1988)

Lise Cabble får Musikforlæggernes Ærespris

Den 25. april modtager Lise Cabble brancheforeningen Musikforlæggernes særlige ærespris ved den traditionelle prisfest, Carl Prisen, på kunstcenteret Copenhagen Contemporary i København.

Mange vil primært huske Lise Cabble fra det danske punkband Clinic Q (1978-85) og ditto rockband Miss B. Haven (1986-97) - nok specielt det sidste band, hvor hun både i Danmark og internationalt skilte sig ud fra mængden og vakte opmærksomhed som karismatisk sanger og komponist. Såvel på debutalbummet fra 1987, der udkom både i dansk- og engelsksproget udgave, og på de fire efterfølgende albums. 

Miss B. Havens albums blev lanceret bredt: i USA, Storbritannien, Tyskland og flere andre europæiske lande, ligesom de turnerede i Frankrig og England. Undervejs havde hun og flere af medlemmerne tilmed et sideprojekt som Marta Marta (1996).

En af baggrundende for Miss B. Havens internationale status var samarbejdet med en anden gammel punker, Ole Dreyer (tidl. i bandet Gatecrashers), der først var sprunget ud som chef for sit eget pladeselskab og derefter som musikforlægger. Han formåede i 1990 at få Miss B. Haven signet til Warner Records, og at få Jeff Lynne fra Electric Light Orchestra med som producer på tre numre på albummet "Nobody's angel".
"Suk og stads" (1994) havde ligeledes en internationalt yderst erfaren herre som bagmand, Richard Gottehrer (hvis generalieblad går lige fra "Hang on Sloopy" med The McCoys til Blondie, Madonna, Ramones og Talking Heads). 

Hør Lise Cabble fortælle om mødet med Jeff Lynne og George Harrison (mm.) på Soundcloud.

Det vil være synd at sige, at Lise Cabble lå på den lade side, efter at hun besluttede sig for at forlade de skrå brædder, og koncentrere sig om arbejdet som sangskriver og komponist. Hun har markeret sig som en særdeles erfaren leverandør til Dansk Melodi Grand Prix, hvor hun ikke mindre end 20 gange, solo eller som co-writer, har haft sange med.

Heraf har sangene vundet det danske grand prix 4 gange, først i 1995 (Aud Wilken med "Fra Mols til Skagen"), så i 2011 (A Friend in London med "New Tomorrow"), i 2013 (Emmelie de Forest med "Only Teardrops") og senest i 2019 (Leonora med "Love is Forever") - med "Only Teardrops" som den helt store succes, da den i 2013 vandt Eurovision Song Contest.
Men hun har ikke kunnet nøjes med de danske indslag i de lokale konkurrencer. I 2019 havde hun tre sange med i de øvrige deltagerlande, en i Sverige (Nano med "Chasing Rivers"), en i Storbritannien (Esben Svane med "Sweet Lies") og en i Litauen (Donata and Bing Bang med "Doing the Loop").

I tråd med hendes tidligere indsats som korsanger på Sort Sols "Flow my firetear", er det da undervejs også blevet til enkelte sporadiske nedslag, hvor Cabble igen har ladet sin stemme høre, bl.a. som backing sammen med Sune Wagner fra The Raveonettes i projektet "Viva Vertigo". 

Lise Cabble har gennem årene haft mere end én finger med i spillet, når en lang række danske kunstnere skulle have tekster og musik. Hun er krediteret for følgende tracks, hvoraf "When tomorrow comes" med Michael Learns To Rock og "Taxa" med Sanne Salomonsen blev de helt store hits.

  • "Sidste nummer" - Peter Belli (på albummet "Når timerne bliver små", 2004)
  • "Blændet" - Peter Belli (på albummet "Sange fra blomstersengen", 2005)
  • "Sidste nummer" - Kim Larsen (på albummet "En lille pose støj", 2006)
  • "Follow your heart" - Katrine Falkenberg (på albummet "A little invitation", 2007)
  • "Strawberry paradise", "Ballerina" og "Say what they say" - Sine (på albummet "Colours", 2007)
  • "Catwoman", "Stjernerne tager fejl" og "Jeg bliver hos dig" - Johnny De Luxe (på albummet "De knuste hjerters klub", 2008)
  • "Kortslutning", "Savner dig sindssygt" og "Sig hvad du vil sige" - Celina Ree (på albummet "Kortslutning", 2008)
  • "Lærken", "Løgumkloster" og "Husker du" - Marianne van Toornburg (på albummet "Mono", 2008)
  • "When tomorrow comes" - Michael Learns To Rock (bandets første single + på albummet "Eternity", 2008)
  • "Det' det", "Jeg ved hvad du vil sige", "Player"og "Om natten er jeg din" - Sukkerchok (på albummet "Hvor som helst, når som helst", 2008)
  • "Blue Christmas" - Peter Frödin (single + bl.a. på albummet "Now Christmas 2008")
  • "Taxa" og "Hel igen" - Sanne Salomonsen (på albummet "Unico", 2009)
  • "Rocket" - Mohamed Ali (på albummet "Keep it simple", 2009)
  • "Kun dig" - MariaMatilde Band (på albummet "Neonkys", 2009)
  • "E55" - Flemming "Bamse" Jørgensen (på albummet "Tæt på", 2010)
  • "Electric love" - Kat & Silas (på singlen "Electric love", 2010)
  • "Små soldater" og "Rock 'n' roll " - Sanne Salomonsen (på albummet "Tiden brænder", 2011)
  • "Pitstop Öresund" - Anette Heick (på albummet "Grænseløs", 2012)
  • "Tæller langsomt til ti" - Christian Rohde (på albummet "Vild med dansk", 2016)
  • "Kongespil" - Hjalmer (fra julekalenderen "Tinka og kongespillet" + på albummet "Midt i en drøm eller noget der ligner", 2019)
  • "Intet i verden" og "Den nye dag" - Anne Dorte & Maria (på albummet "Michelsen & Bramsen", 2019)

Bestyrelsesleder i Musikforlæggerne, Ole Dreyer (der var han igen), udtaler i forbindelse med tildelingen af Musikforlæggernes Ærespris bl.a.:

"Lise Cabble er en enestående dygtig komponist og tekstforfatter. Hun har en meget personlig stil og bevarer sin integritet i alt, hun skriver. Hun fik med Miss B. Haven skabt et særlig band, der nåede ud i Europa – og fik flyttet rammerne for, hvordan et album skal lyde. En direktør i et stort engelsk selskab kaldte dem i 80’erne sågar ”A Female Rolling Stones”.
Flere af vores populæreste og mest elskede navne har også indspillet eller optrådt med hendes sange. Fra Michael Learns To Rock, Sanne Salomonsen og Peter Belli til Hjalmer og hans far Kim Larsen. Lige nu arbejder hun sammen med Burhan G om sange til en musical over Lise Nørgaards udødelige tv-serie Matador. Hun er sin egen, og har et højt konsistent kvalitetsniveau. Derfor er Lise Cabble en naturlig modtager af vores Ærespris."

Se prisvinder-interviewet med Lise Cabble på Facebook.

Materialer