Bat out of hell cover

Stemmen bag "BAT OUT OF HELL" er forstummet

21.01.22
Meat Loaf blev 74 år.

Den amerikanske sanger og skuespiller Meat Loaf er særlig kendt for ‘Bat Out of Hell’ albummet, som del af ensemblet bag musicalen ‘Hair’ inklusiv Broadway versionen og som Eddie i kultmusicalen og filmen ‘Rocky Horror Picture Show’ (1975). Han lagde ydermere krop til karakteren Bob Paulson i David Finchers kontroversielle, testosterondrevne og brutale ‘Fight Club’ (1999). Meat Loafs borgerlige navn var Marvin Lee Aday, født den 27. september i Dallas, Texas. Han døde den 20. januar 2022 i en alder af 74 år.

Som dreng og teenager måtte Aday ofte klare sig selv eller holde øje med sin voldsomt alkoholiserede far, så det hele ikke løb af sporet på hjemmefronten. Efter endt skolegang og flere måneders selvvalgt isolation i sin lejlighed købt for arven efter moderens død besluttede han sig for at flytte til Los Angeles i håb om at gøre karriere i showbizz. I slutningen af 60’erne dannede han sit første band Meat Loaf Soul inspireret af det øgenavn, vennerne havde givet ham grundet hans fysiske størrelse og hang til mad.

Frem mod 1971 nåede gruppen dog at skifte navn adskillige gange med tilsvarende ind- og udtræk i besætningerne, når de optrådte som opvarmning for en lang række kendte navne. 1971 slog Aday, nu etableret som Meat Loaf, sig sammen med vokalisten Shaun Murphy i duoen Stoney & Meat Loaf, der kun nåede at udgive et enkelt album. Murphy blev langt senere forsanger hos Little Feat. En del af 70’erne gik for Meat Loafs vedkommende med ‘Hair’ og ‘Rocky Horror….’, hvorefter han fortsatte makkerskabet med komponisten, tekstforfatteren og produceren Jim Steinman. Der skulle tænkes stort, og det blev der.

1975-76 genoptog de arbejdet med det projekt, der endte som ‘Bat Out of Hell’, der udkom oktober 1977. Meat Loafs solodebut har estimeret solgt omkring 43 millioner eksemplarer, hvilket gør pladen til en af de største sællerter i rockens historie. Knap 45 år efter ryger der stadig op mod 200.000 enheder over disken pro anno. Multitalentet Todd Rundgren endte med at producere ‘Bat Out of Hell’ samt lægge en hulens masse guitarspor ind over det grandiose spektakel med klare referencer til Steinmans begejstring for Richard Wagner, Phil Spector, Bruce Springsteen og The Who. Opulent og episk i anslaget udført med elan og væg til væg lyd, der dog levnede plads til mere afdæmpede orkestrale passager.

Formlen skulle vise sig at blive en gigantisk kassesucces, der adskillige sæsoner lå lunt placeret på alverdens hitlister. Genhørt flere dekader senere vækker lp’en minder fra de formative år i Aabenraa, hvor min storebror i 1978 jævnligt afspillede den for høj volume. Denne signatur bed som nybagt teenager på og husker endnu suset, når nålen ramte det ti minutter lange titelnummer først på side 1. Millioner af fans kloden rundt lod sig forføre af Meat Loafs karakteristiske vokal, der med en tordenkiles teatralske kraft lød, som var den i stand til at trænge igennem til de dødes rige.

Vi sang med på ørehængeren ‘You Took the Words Right Out of My Mouth (Hot Summer Night)’ og tændte af til ‘Paradise By The Dashboard Light’ bygget om som en suite i tre dele. Midterstykket med antydet erotik mellem Meat Loaf og sangerinden Ellen Foley frisatte indrømmet pirrende fantasier i mit puerile drengesind. ‘Bat Out of Hell’ konceptet blev fulgt op af ‘Bat Out of Hell II: Back into Hell’ (1993) og ‘Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose’ (2006) skåret efter samme læst.

Fans måtte vente fire år på nyt efter ‘Bat Out of Hell’. Stilheden blev brudt med ‘Dead Ringer’ (1981), som jeg købte nær udgivelsesdagen i den lokale Fona. Ville det samme adrenalinkick mon gentage sig påny? Ikke helt. Trods flere effektive rockere levede ‘Dead Ringer’ ej op til mine tårnhøje forventninger. Holdt stadig lidt fast i Meat Loaf med ‘Midnight at the Lost and Found’ og ‘Bad Attitude’ (1984), hvor Steinman fortsat stod for sangene, men derefter trak andre navne og genrer indrømmet i mig.

Produktionen af albums fortsatte med ujævn frekvens frem mod 2016, hvor Meat Loaf udgav sit sidste, ‘Braver Than We Are’. Han annoncerede ad flere omgange, at et nyt ville være på vej igen med Steinman som komponist. Det skete dog aldrig, og Steinman døde 73 år gammel i april 2021. Meat Loaf kæmpede for at holde turnévirksomheden oppe i nullerne, men kollapsede flere gange på scenen grundet sygdom. Han meddelte i 2007, at nu var det slut for dernæst at vende tilbage igen de følgende år.

På dødsdagen den 20. januar talte Billy Cross, der i anden halvdel af 70’erne optrådte med ham live som guitarist, og jeg paradoksalt nok om Meat Loaf under vores længere interviewseance til brug for to kommende Hos Vilhelm udsendelser. Den amerikanske sangers nylige bortgang vakte fortiden til live og satte nutiden i et helt andet relief. Skæbnen er sgu en lunefuld og uberegnelig fætter. Æret være Meat Loafs minde Bat Out of Hell or In Heaven.

Materialer