Woodstock Diaries på Quello
Woodstock Diaries på Quello

Gensyn med lyden af 1960’erne

12.08.19
Dokumentarfilmen ”Woodstock Diaries”, en dagbog over den skelsættende musikfestival.

Verden plejer at gå i selvsving, når der er jubilæum for Woodstock Festivalen. På torsdag er det 50 år siden, at den epokegørende rockfestival gjorde en mark nord for New York til musikhistorie. Det vil sige, at marken nu lå i Bethel knap 100 kilometer fra Woodstock, men der var meget, der flød dengang.

Vittige hoveder siger, at hvis du kan huske 1960’erne, var du der ikke. Og hvis du var der, kan du ikke huske dem. Så er det jo rart med film, der bevarer historien. Det var dog en minoritet, der gennemrøg hippiedrømmen, men da årtiet nærmede sig sin ende tog hele ungdoms-USA til en festival, der på mange måder opsummerede årtiets frihed og musikalske revolution. Fred og musik stod der på plakaten.

Hvis jubilæet pirrer nysgerrigheden, er en herlig nem måde at kigge med fra sidelinjen – bare at nyde musikken eller prøve at uddrage en lære af festivalen – den omkring tre timer lange dokumentarfilm ”Woodstock Diaries”. Den er tilgængelig på den indholdsrige koncertfilm-tjeneste Qello Concerts, som findes i dit bibliotekets ”Netmedier”. Lige til at se, hvor og hvornår du har lyst på telefon, tablet eller pc.

Ud over ikoniske koncerter møder vi arrangørerne og kigger bag scenen. Det var dengang filmholdene kunne komme tæt på kunstnerne, og deres show formidlede musik og ikke bare skulle ligne et udstyrsstykke af en video på storskærm.

Det var mildt sagt begynderheld, at der overhovedet kom en musikfestival ud af det med en blanding af etablerede talenter som Creedence Clearwater Revival, The Who, Janis Joplin, Joan Baez og Jimi Hendrix samt dengang helt nye navne som Carlos Santana. Alle navne, der har givet berettiget genlyd i rockhistorien.

Kig bag kulisserne

Undskyld til musikerne, men historien rundt om scenen er måske den mest interessante. En del af musiknavnene huskes i dag, hvis de overhovedet huskes, kun fordi de var på scenen i Woodstock, hvor ikke alt lød lige godt og placerer sig i kategorien ”legendarisk”.

Arrangørerne var amatører, der bare fangede tidsånden og festivalideen på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

”Vi gjorde alt forkert,” erkender de i dokumentarfilmen. På engelsk uden undertekster. Men det endte godt og gav overskud - mange år efter. Det var tordnende naivt og dårligt planlagt, og meget var ved at gå i vasken, da nogle af orkestrene krævede kontanter. Fornuftigt nok. Regnskabet viste, at indtægterne kun dækkede godt halvdelen af indtægterne. Men blandt andet filmoptagelserne fra Woodstock Festivalen har været med til at redde økonomien.

De tre timers historieskrivning fra ungdommens årti er instrueret af en pioner i filmatisering af rockkoncerter D. A. Pennebaker, der et par år tidligere havde dokumenteret en Bob Dylan-europaturné med et besøg på Kronborg som et af højdepunkterne.

Pennebaker kendte allerede rockindustrien, musikerne og publikum, så i ”Woodstock Diaries” tager han os ind under huden på hele historien.

For at opleve de tre timer om de ”Tre dages fred og musik”, som Woodstock-plakaten lovede, skal du her på bibliotekets hjemmeside oprette et brugernavn og et login til Qello Concerts. Men så er der også adgang til hundredvis af koncertoplevelser med god lyd, udsyn fra første række og tilmed adgang bag scenen.

En musikoplevelse forbliver ypperst med levende musikere foran et levende publikum, men mange Woodstock-veteraner er jo døde og borte, så Qello-koncert lyder som et godt alternativ.

PS: Hvis du hellere vil høre (næsten) hele festivallen på CD, så har biblioteket den nye 10 CD-box "Woodstock - back to the garden : 50th anniversary experience" undervejs. Kan reserveres nu. 
Se flere Woodstock-relaterede materialer herunder.

Materialer