Bidende kold film

Store familietragedier, uendelig sorg og bidende kold uretfærdighed. Det lyder måske ikke lige som en film, man har lyst til at hygge med hjemme i sofaen. Men det bør man.

Vildtjægeren Cory finder en ung kvinde død i Wind River indianerreservat i Wyoming i USA’s nordvestlige hjørne med store vidder storslået natur og få mennesker.

Hun er frosset ihjel, barfodet på flugt gennem sneen. Pigen var veninde med Corys datter, som døde på samme måde nogle år tidligere, og det kaster ham naturligt tilbage i sin egen tragedie. Dødsfaldet betegnes som mord og den unge og uerfarne FBI agent Jane bliver tilkaldt som den eneste, da reservater ikke rangerer højt på prioriteringslisten.

Hendes naive tilgang bliver modtaget med hovedrysten af de lokale, og hun kommer til at mærke trøstesløsheden blandt indbyggerne på egen krop. Hun beder Cory om hjælp, da han kender det enorme naturområde bedst. Og han kender såvel indianernes som de europæiske indvandreres natur. Seeren bliver fra starten fanget ind af den mest utrolige og storslåede smukke natur i Wyomings snedækkede bjerge – en natur som man kan dø af. Man kan mærke kulden helt ind i knoglerne – både den fysiske kulde, som slår ihjel, og den hjerteskærende kulde, som gennemsyrer indbyggernes fælles resignation.  

Taylor Sheridan har tidligere været manuskriptforfatter på ”Sicario” og ”Hell or High Water”, men dette er hans debut i instruktørstolen. Det er tydeligt, at han har et budskab – budskabet om ”udkants-USA”, hvor dagligdagen er præget af at være helt uden for indflydelse. Der er langt fra den store flodsteppe, som Wyoming betyder, til regeringsbyen Washington DC.

Filmen er en meget spændende krimi/thriller, hvor man bliver fanget af opklaringen og det actionprægede politiarbejde; men det er egentligt sekundært. Den underliggende tone er hele tiden modløshed og sørgmodighed. Det er tragedien, sorgen og uretfærdigheden, som fylder – især bagefter. Midt i al elendigheden og håbløsheden slutter filmen dog med et (meget) lille snert af håb i de to fædres fælles forståelse af deres egen sorg.


Filmen har vundet flere priser; både i Cannes og som bedste film til American Indian Film Festival. Den kan lånes gennem biblioteket på både dvd, blu-ray samt på www.filmstriben.dk  (streaming).

 

 

Materialer