Blade Runner og teknologier, der næsten er blevet virkelighed

06.10.17
I 35-året for Ridley Scotts klassiske science fiction-film "Blade Runner" har efterfølgeren "Blade Runner 2049" netop fået verdenspremiere.

Skal du i biografen og se den nye film "Blade Runner 2049", er det værd at vide, at kultklassikeren "Blade Runner" for 35 år siden satte nye standarder for, hvordan en science-fiction film kan se ud.  Filmen blev instrueret af Ridley Scott, og betragtes af mange som en af verdens bedste science fiction-film gennem tiderne. Manuskriptet var løst baseret på Philip K. Dicks roman ”Drømmer androider om elektriske får?”, og filmmusikken blev komponeret af Vangelis.

”Blade Runner” er i 1982 udgaven en mareridtsvision for en ikke så fjern fremtid for vestlig kapitalisme: et evigt mørklagt Los Angeles i år 2019. ”Højt oppe i luftrummet svæver flyvende biler forbi gigantiske billboard-reklamer for megafirmaer som "Atari" og "Pan Am", mens den multikulturelle metropol på gadeplan plages af overbefolkning og forfald. Vi har forsømt at passe på miljøet, Jordens ressourcer er nær opbrugt, og de mest velstillede jordboere er flyttet til kolonier i rummet.” (Rasmus Palludan i Jyllands-posten 1.10.).

Harrison Ford, der i øvrigt er med i begge film, spiller Agenten Rick Deckard, der som Blade Runner er ansat til at jage og dræbe replikanter. De mest avancerede replikanter er androider, bygget af kunstigt kød og blod. ”Blade Runner” rummer helt centrale sociale, politiske, teknologiske og eksistentielle spørgsmål, som stadig er meget aktuelle. ”Vil teknologien og et presset økosystem friste os til at skabe nye former for undermennesker og slaver? Vil vi fortsat kunne skelne mellem ægte og kunstigt liv?” Og hvad med etikken, hvis det kunstige liv lærer at efterligne følelser? (Kim Skotte i Politiken 5.10. 2017)

I "Blade Runner" er de mest avancerede replikanter er androider, bygget af kunstigt kød og blod. I 2017 har vi endnu ikke udviklet fuldt sansende kunstige mennesker, men der eksperimenteres i mange sammenhænge med at lave robotter, der ligner mennesker. Andre af Ridley Scotts teknologiske forudsigelser som kunstige dyr, flyvende biler og avanceret billedbehandling er i større eller mindre grad blevet til virkelighed. Læs mere i artiklen på DR: Blade Runner: 6 teknologier som scifi-mesterværket forudså

DR's filmanmelder Per Juul Carlsen beskriver "Blade Runner 2049" som en af årets mest poetiske og smukkeste filmoplevelser. Anmelderne er dog ikke helt enige i, om den nye film har potentiale til selv at opnå samme klassikerstatus. Men der er ingen tvivl om, at den er et sanserigt, eksistentielt mesterværk der giver et ret skræmmende billede af vores verden 30 år frem i tiden. Se debatten på Scope her.

Filmnørder kan se ligheder og forskelle på de to film her.

Anbefalede links:

 

Tags
Materialer
Philip K. Dick: Drømmer androider om elektriske får?
Reservér
  • Bog

Drømmer androider om elektriske får?

Af Philip K. Dick (2014)
Læs mere
Se online
  • Avisartikel

At lave en efterfølger til 'Blade Runner' virker som den rene galskab, men det lykkes - næsten : 4 uforglemmelige scener fra et mesterværk

Af Ralf Christensen, Rune Lykkeberg, Christian Monggaard, Katrine Hornstrup Yde (2017)
Læs mere
Se online
  • Avisartikel

"Blade Runner" ånder igen: Rejsen fra kaos til kultfilm : "Tilbuddet var en forbandelse" : "Rent æstetisk var "Blade Runner" en revolution : "Ridley Scott har fjernet det satiriske lag"

Af Rasmus Palludan (f. 1986) (2017)
Læs mere
  • Tidsskriftsartikel

Deckards drøm

Af Flemming Kaspersen (2017)
Læs mere
Se online
  • Tidsskriftsartikel

Blade Runner: Versionskontrol

Af Jonas Wilmann (2015)
Læs mere
Se online
  • Avisartikel

Hvad gør et menneske til menneske?

Af Christian Monggaard (2015)
Læs mere
Se online
  • Avisartikel

Filmen man aldrig bliver færdig med

Af Jacob Wendt Jensen (2015)
Læs mere
Reservér
  • Dvd

Blade runner

Af Jordan Cronenweth, Hampton Fancher, Ridley Scott, Philip K. Dick, David Webb Peoples, Ridley Scott (201?)
Læs mere