Molly Balsby og Marie-Louise Hansen

Og debutantprisen 2019 gik til...

27.09.19
Det blev to kvinder, som løb med årets priser, da Munch-Christensens Kulturlegat fredag eftermiddag blev uddelt på Vejle Bibliotek. De to forfatterdebutanter Molly Balsby og Marie-Louise Hansen kunne begge gå hjem med et stort klap på skulderen og 50.000 ekstra kroner på bankkontoen.

Fredag eftermiddag blev spændingen udløst, da det seneste års to mest talentfulde litterære debutanter modtog den store debutantpris, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, på 2 x 50.000 kr. ved en festlig prisoverrækkelse på Vejle Bibliotek.

Fire spændende unge forfattere var shortlistet til prisen, som denne gang gik til Molly Balsby for digtsamlingen Ponyprivilegiet og Marie-Louise Hansen for romanen Olgas bog. Begge bøger har, ifølge juryen, udmærket sig blandt alle årets 24 indstillede debutantudgivelser.

Cute og hardcore
Molly Balsbys (f. 1993) Ponyprivilegiet, som udkom i september sidste år, er en digtsamling fyldt med humor, men også vrede og sorg over en fraværende og siden død far. Med ponyen som et genkommende billede kredser samlingen om at gøre sig lille og sart for så at bruge den sarthed som magt.

Om digtsamlingen sagde jurymedlem og litteraturprofessor Anne-Marie Mai i sin motiveringstale til debutanten bl.a.: "Molly Balsby har skrevet en både sprød og stærk bog med afsæt i det, hun i samlingens første digt kalder ponyprivilegiet, dvs. at man udnytter svagheder til en fordel. "Ponyprivilegiet er at kunne være cute og hardcore på samme tid" - hedder det, og man forstår, at Balsby skriver fra det der i nutidens litteraturdebat er blevet kaldt en gurlesk position. Anne Marie Mai fremhæver også, at selv om den gurleske trend er tilstede, er Molly Balsbys bog også helt sig selv og blander sorg, humor, længsler og håb på en særlig changerende måde. "Molly Balsbys poesi har så mange overraskende, præcise og overrumplende udsagn. Den er morsom og grusom på en og samme tid. Den overvældes næsten af sine mange fantastiske one-liners, som når det om den udvandrede far hedder: "Jeg havde en far i Afrika". Ja, man morer sig! Og mon ikke Blixen selv ville nok have brudt ud i sin mørke latter!"

Klaustrofobisk og bevidsthedsudvidende
Den anden prisvinder Marie-Louise Hansen (f. 1973) debuterede i februar i år med romanen Olgas bog, som er en gribende skildring af psykisk sårbarhed. Her møder vi kunstneren Olga, som sminker lig, før der tages fotos af den døde. Olga har kontakt til de døde og bærer på en sorg over et mistet barn.

Jurymedlem Lars Bukdahl kunne desværre ikke være til stede ved prisoverrækkelsen, men hans tale til Marie-Louise Hansen blev læst op af bibliotekar Else Zakarias fra Vejle Bibliotekerne. I talen siger Lars Bukdahl bl.a. om Olgas bog: "Jeg bladrede frem til første tekstside og - BOOM! - oplevede straks hin søde, totale overrumpling, som er så forbandet sjælden: Dette er ægte originalt! Energisk, kompromisløst, magtfuldt mærkelig skrift." Hovedpersonen, Olga, beskriver Lars Bukdahl som en kvinde, der er mærkelig - eller til en side eller galsindig eller sindssyg eller skizofren, en mærkelig kvindes mærkelighed har mange navne, og fortsætter: "Marie-Louise Hansen tillader ikke sig selv eller os, læserne, at træde udenfor Olga version og vision af verden, hvilket opleves som både hardcore-klaustrofobisk og generøst bevidsthedsudvidende."

Læs mere om prisen, de shortlistede forfattere og de tidligere vindere.
Du kan læse de to motiveringstaler i fuld længde i de vedhæftede pdf-filer nedenfor.

Materialer