Portræt af Gry og Runa

Og Debutantprisen 2020 gik til...

25.09.20
Det blev de to unge forfatterdebutanter Gry Stokkendahl Dalgas og Runa Marie Luth, som løb med æren og de 2 x 50.000 kr., da Munch-Christensens Debutantpris fredag blev overrakt ved en digital prisuddeling.

Fredag eftermiddag blev spændingen udløst, da det seneste års to mest talentfulde yngre, litterære debutanter modtog den store debutantpris, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, på 2 x 50.000 kr. Af hensyn til det stigende Covid19-smittetryk var prisfesten, som normalt foregår på Vejle Bibliotek, flyttet online, og afsløringen af de to vindere kunne i stedet følges via Facebook og bibliotekets hjemmeside.

Fire spændende unge forfattere var shortlistet til prisen, som denne gang gik til Gry Stokkendahl Dalgas for bogen "Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej" og Runa Marie Luth for kortromanen "Kelly". Begge bøger har ifølge juryen udmærket sig blandt alle årets 30 indstillede debutværker.

At holde livet i live

Gry Stokkendahl Dalgas' (f. 1990) "Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej", som udkom i januar i år, er en blanding af digte, optegnelser og breve om at være et mandeskelet i en kvindekrop - om kampen mod et behandlingssystem og om en sårbar ventetid i skellet mellem at være mand og kvinde.

Om bogen siger jurymedlem og litteraturprofessor Anne-Marie Mai i sin motiveringstale til debutanten bl.a.: "Der er et ord, der bliver ved med at dukke op, når jeg tænker på Gry Stokkendahl Dalgas debutbog, og det er ganske enkelt ordet TAK! ... En tak for et stærkt stykke ordkunst, en bog, der har en kunstnerisk energi, som forplanter sig til en, så man simpelthen læser den i et stræk for så at begynde forfra og herefter opdage, at man tager små citater fra den ind i sit eget ordforråd."

Anne-Marie Mai beskriver også hvordan bogen minder os om, at det menneskelige rummer så mange muligheder og veje i livet. Der er ikke én sandhed, og kultur og historie er langt rigere og mere sammensat i sin opfattelse af køn, end vi tror. Der bliver valgt og er blevet valgt for os. Valget er ikke nødvendigvis vores eget.

Hun slutter af med at fortælle, at da bogen udkom, skrev digteren Lea Marie Løppenthin, at den burde vinde priser. "Det synes vi også i komiteen for Bodil og Jørgen Munch- Christensens kulturlegat, Danmarks største debutantpris! Grys ord finder vej til både hjerne og hjerte!"

Spættet, mælket og olivengrå

Den anden prisvinder Runa Marie Luth (f. 1990) debuterede i november sidste år med romanen "Kelly" - en langprosadigt-roman Kelly om noget så tilsyneladende simpelt som et trekantsdrama - uden drama.

I sin tale til prismodtageren siger jurymedlem Lars Bukdahl bl.a.: "Kelly er hurtigt læst, men utrolig svær at få ud af hovedet og kroppen igen, den bliver ved at stikke og syde og flimre med al sin ordmagi og hyperstemning". Han fortæller, at det bedste argument og den bedste reklame for Kelly er bare at citere bogens allerførste afsnit, og ønsker at det kunne citeres på Politikens lysavis over Rådhuspladsen:

 ”Der hvilker en glorie om huset, et heftigt skær fra de hvidkalkede mure. Radiomumlen står fra køkkenet og planterne breder sig roligt ud og overtager møblerne. Fotografier af familiemedlemmer med tunge ansigtstræk trækker i sømmene, de hænger på, solen rammer prismerne i lampen over spisebordet og sprøjter lys ud over rummet, små stråledyr der løber rundt og basker og knitrer.” 

Runa Marie Luths fremstilling af hovedpersonen og hendes omgivelser, beskriver han med disse ord: "Det er så specifikt set og sanset et kaos, at det formeligt klistrer til læserens øjne, der hjertens gerne vil trække sig, men ikke kan lade være at læse videre. Så ankommer omsider titelpersonen Kelly til bogen, og hun beskrives akkurat lige så stemningstynget detaljeret som hendes omgivelser", og slutter talen af med ordene: "Tillykke med Bodil og Jørgen Munch- Christensens Kulturlegat, Runa, vi glæder os til alle de kommende stemningstilfangetagelser!"

Du kan se hele videoen med de to prismodtagere og juryens motiveringstaler her:

 

Klik og læs mere om årets debutanter og læs anmeldelser af de fire shortlistede på Litteratursiden

Klik og læs mere om prisen og se listen over tidligere vindere.
Du kan læse de to motiveringstaler i fuld længde i de vedhæftede pdf-filer.

Materialer