Billede over "Giftfrie haver" i Vejle området juli 2017 (DN ordning)
"Giftfrie haver" i Vejle området juli 2017 (DN ordning)

Giftfri haver, permakultur og masser af kompost

15.07.17
Er din have tilmeldt "Giftfri Have"? Overvejer du en nytte- eller permakulturhave? Uanset valg - dine planter elsker kompost!

Cirka 40 haver i Vejle by er tilmeldt Dansk Naturfrednings landsdækkende ordning "Giftfri Have". Har du tilmeldt din? Hvis ikke, så kan du nemt gøre det på denne side, hvor du via menuen kan læse meget mere om den landsdækkende ordning.
Når du tilmelder din have får du samtidig et mærke til din postkasse, så du kan inspirere andre til at droppe sprøjtegift i deres haver.

Du kan naturligvis også tage et lille skridt videre og gøre din have økologisk. Der findes en del bøger om økologisk dyrkede haver, og hvorfor ikke prøve det. Det er en sund og afstressende hobby, hvor udbyttet både er ren afstresning og sunde økologiske madvarer ... og så endda fra egen have eller palleramme!

Lyder det godt med en giftfri spiselig have? ... og vil du helst slippe for at så og luge hvert år ... så kan en "skovhave" / permakulturhave være lige noget for dig. Permakultur-haver er for livsnydere - og der er i 2017 udkommet en bog på dansk, der kommer godt rundt om emnet: "Permakulturhaven: om flerårige grøntsager, skovhaver & gravefri dyrkning til selvforsyning & en levende fremtid". Bogen kan reserveres her.

Kompost - masser af kompost - er guf for planterne i haven, og man kan selv lave det. Det har biblioteket flere bøger om - men er man tålmodig, så kan man blot samle det grønne fra haven (og fra nabohaverne måske) i en almindelig åben kompostbeholder, så sker komposteringen af sig selv. Det går bare laaangsomt, så måske var det alligevel en god idé at læse en bog eller to om kompost. 

En anden og langt hurtigere måde at få masser af god og billig kompost er at købe det på genbrugspladsen i Vejle, hvor man kan få fyldt traileren for en halvtredser ... så bliver det næppe meget billigere. Læs mere her om dette gode genbrugsprodukt

Blev du nysgerrig efter at vide mere om bæredygtige haver ... måske bæredygtig samfundsudvikling generelt, så kontakt os gerne ... vi hjælper gerne med at finde den bedste information, og sørger for at du nemt kan følge med, når der kommer nye bøger om dine favoritemner.

Kalle Nielsen
Bibliotekar, med interesse for bæredygtig udvikling.

Materialer