Hvad skulle vi gøre uden Ørsted?

I dag for 200 år siden ændrede H.C. Ørsted verden med elektromagnetismen. Uden ham ville du i dag hverken have din smartphone, dine øretelefoner, din støvsuger eller din mikrobølgeovn. Der ville heller ikke eksistere hverken moderne vindmøller eller elektriske køretøjer.

Videnskabsmanden H.C. Ørsted interesserede sig for, hvordan kemi blev påvirket af elektricitet. Bl.a. havde han den teori, at der måtte være en sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme – en sammenhæng, som hidtil var blevet benægtet af datidens fysikere.

Det var derfor en stor triumf for Ørsted, da han i 1820 under en forelæsning holdt en strømførende ledning hen over en kompasnål - og alle de tilstedeværende så nålen bevæge sig under den elektriske påvirkning.

Tirsdag den 21. juli er det så 200 år siden, at Ørsted kunne offentliggøre sin sensationelle rapport om sin opdagelse af elektromagnetismen; en opdagelse, der skaffede ham international berømmelse og respekt, og gjorde ham til Danmarks mest berømte fysiker.

For Ørsted lagde med sin opdagelse grundlaget for elektromagneten, og dermed for elektromotoren og dynamoen.

Det gik stærkt allerede fra 1820. Kun få år senere blev den første primitive elektromotor fremstillet - og udviklingen fortsætter den dag i dag. Blandt andet med batterier, der kan lagre grøn energi.

 

Materialer