Forsiden af HHV, Frshwn
Forsiden af HHV, Frshwn

HHV får Montanaprisen

14.01.20
Hanne Højgaard Viemose får Montanaprisen for sin helt igennem vilde roman "HHV, Frshwn - dødsknaldet i Amazonas"

Hanne Højgaard Viemose er helt sin egen og hun skriver sine helt egne bøger. Vild og kaotisk, med masser af humor. Hanne Højgaard Viemose debuterede i 2011 med romanen "Hannah", om Hannah, der tager til Australien som backpacker og her lever et liv med skod jobs, der er elendigt betalt, med masser af alkohol, vold og sex. "HHV, Frshwn - dødsknaldet i Amazonas" fører linjen videre fra debuten, men den er faktisk et skridt vildere, et skridt mere kaotisk, et skridt mere voldsom. 

"HHV, Frshwn - dødsknaldet i Amazonas" er en pærevælling af tilbageblik fra barndommen, tilbageblik fra et ophold i Perus jungle, en kærlighedsaffære, en borderline diagnose, flere ture til Island, kaos i børnefamilien, en psykisk syg mand, et liv som mor, der minder om det, vi kender fra Maren Uthaugs striber, og samtidig prøver hovedpersonen at skrive en mening frem, at skrive det ned, som skete i Amazonas. Det er så vildt! Jeg vil ikke påstå, at jeg efter endt læsning havde fuldstændig styr på, hvad der egentlig skete, men det kan heller ikke være meningen, for hovedpersonens liv har været kaotisk, så det må og skal læsningen også være.

Juryen bag Montanaprisen: kritikerne Erik Skyum-Nielsen, Nanna Goul og Tue Andersen Nexø, litteraturprofessor Anne Marie Mai og og forfatteren Niels Frank har motiveret deres valg med bla disse ord:

"manifesterer et grænsebrydende og personligt nærmest halvsbrækkende skrift- og identitetseksperiment", "smittende humor",  en "kolossal, verbal energi samt på det menneskelige plan en tillid til det risikable, eventyrlige, uperfekte liv", "bæres af en helt elementær skriveglæde, som uvilkårligt forplanter sig til den for hver side mere forvirrede og dog mere begrejstrede læser".

Hanne Højgaard Viemose fik Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris i 2011. Nu har hun fået Montanaprisen og hun er indstillet til Politikens læserpris, hvor du kan stemme på din favorit ved at klikke på linket.

 

Materialer