Forsiden af HHV, Frshwn
Forsiden af HHV, Frshwn

HHV indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020

20.02.20
Hanne Højgaard Viemose er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 for sin helt igennem vilde roman "HHV, Frshwn - dødsknaldet i Amazonas"

Hanne Højgaard Viemose er helt sin egen og hun skriver sine helt egne bøger. Vild og kaotisk, med masser af humor. Hanne Højgaard Viemose debuterede i 2011 med romanen "Hannah", om Hannah, der tager til Australien som backpacker og her lever et liv med skod jobs, der er elendigt betalt, med masser af alkohol, vold og sex. "HHV, Frshwn - dødsknaldet i Amazonas" fører linjen videre fra debuten, men den er faktisk et skridt vildere, et skridt mere kaotisk, et skridt mere voldsom. 

"HHV, Frshwn - dødsknaldet i Amazonas" er en pærevælling af tilbageblik fra barndommen, tilbageblik fra et ophold i Perus jungle, en kærlighedsaffære, en borderline diagnose, flere ture til Island, kaos i børnefamilien, en psykisk syg mand, et liv som mor, der minder om det, vi kender fra Maren Uthaugs striber, og samtidig prøver hovedpersonen at skrive en mening frem, at skrive det ned, som skete i Amazonas. Det er så vildt! Jeg vil ikke påstå, at jeg efter endt læsning havde fuldstændig styr på, hvad der egentlig skete, men det kan heller ikke være meningen, for hovedpersonens liv har været kaotisk, så det må og skal læsningen også være.

Hanne Højgaard Viemose fik Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris i 2011. Hun fik Montanaprisen tidligere på året og nu er hun er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020. I øvrigt sammen med Yahya Hassan, som fik vores lokale debutantpris i 2014. Og vi har flere sammenfald mellem debutantprisen og Nordisk Råds Litteraturpris, nemlig forfatterne Kim Leine og Jonas Eika.

Læs mere om Nordisk Råds Litteraturpris. Se hvilke andre nordiske forfattere, der er indstillet i år og se de tidligere vindere.

 

 

Materialer