Klassisk filosofi er superaktuel i dag

22-årig lærerstuderende indbyder til læsekreds om filosofi, gerne med den praktiske filosofi, som eviggyldige Aristoteles grundlagde for over 2.000 år siden.

Nicolai Dahl Rasmussen fra Give vaklede mellem at læse filosofi og læse til lærer. UCL i Jelling vandt, men efter et semester med anvendt filosofi på universitet i Aalborg har han absolut ikke opgivet interessen for filosofien. En lidenskab, han gerne vil dele med andre, der værdsætter klassiske tænkere og deres grundlæggende overvejelser, som også giver værdi og vejledning i dag. Sundhedsetik, teknologietik, dyreetik eller FN's Verdensmål for en bæredygtig udvikling - etikken er aktuel i dagens Danmark.
Nicolai Dahl Rasmussen forstiller sig en bred læsekreds - gerne mennesker med forskellig alder og erfaring og bidrag til læsekredsen - som kan mødes på Vejle Bibliotek i løbet af efteråret og diskutere filosofi-tekster. Præcis hvilke finder læsekredsen ud af i fællesskab.
"Men Aristoteles er et godt sted at starte. Han formulerer de grundlæggende overvejelser, og han er en del af den praktiske filosofi. Det siger mig mere og er ikke rent teoretisk," fortæller Nicolai Dahl Rasmussen, der godt ved, at filosofi kan lyde lidt verdensfjernt og snørklet, men for eksempel Aristoteles skrev meget ligetil og dagligdags. Her er guldkorn og pointer, som alle kan spejle sig i.
"Mange af de tanker og kernebegreber, der ligger i vort sprog kan føres tilbage til Aristoteles. Filosofi er basalt spændende og interessant, og det skal være lyst og interesse, der driver læsekredsen," forsikrer den lærerstuderende.
Filosofien som øjenåbner
"Og en læsekreds, hvor forskellige mennesker med forskellige livserfaringer og oplevelser kan byde ind, vil gøre oplevelsen større for alle, om det er gymnasieeleven, der vil suge viden til sig, eller pensionisten, der har fået tid til at fordybe sig. Vi skal bare læse og mødes med udgangspunkt i en interesse for filosofien."
"En filosofi-læsekreds kan give et fællesskab, man ikke rigtig kan finde andre steder. Hvor pokker snakker man med nogen om det her? Det handler om at fordybe sig i det helt grundlæggende, det menneskelige gode. Filosofien kan såvel stille spørgsmål og generere overvejelser som at være en øjenåbner. Jeg er sikker på, at Vejle er så stor en by, at der vil være interesserede nok til mindst én filosofisk læsekreds med samvær og samtale," forventer Nicolai Dahl Rasmussen.
 
 
Ideen om en filosofi-læsekreds på Vejle Bibliotek er en åben invitation til alle. Interesserede kan henvende sig til bibliotekar Else Zararias, mail ez@vejlebib.dk / telefon 40 42 87 68, for at høre nærmere.

Nicolai Dahl Rasmussen forventer at Vejle er stor nok til at danne mindst en filosofi-læsekreds
Nicolai Dahl Rasmussen forventer at Vejle er stor nok til at danne mindst en filosofi-læsekreds
29.07.20