Jeg læser højt for to af mine døtre og en af deres venner.

Læs højt for dine børn

24.10.18
Mange forældre er i disse iPad tider bekymrede for, om deres børn vil afskrive læsningen af bøger. Men de kan selv gå ind i kampen, for højtlæsning er vejen frem for brugen af bogen. Så læs højt for dine børn og giv dem gode bogvaner.

Danmarks Biblioteksforening har netop lavet en undersøgelse af, hvad højtlæsning betyder for den senere brug af bøger. Heldigvis viser undersøgelsen at rigtig mange har fået læst højt og selv læser højt for deres børn. Den viser også, at børn der har fået læst højt, selv bliver ivrigere læsere og højtlæsere senere i livet. Og det kan jeg selv nikke genkendende til.

Jeg er vokset op i en familie, hvor højtlæsning var vigtigt. Jeg husker tilbage på søndag eftermiddage, hvor min far lå på sofaen og alle vi børn lå og sad rundt om i stuen, og min mor læste højt af Jan-bøger og andre spændende historier. Det vigtige her var ikke kun læsningen, men lige så meget familiehyggen og det sammenhold, der opstod gennem oplevelsen af den samme historie.

Som storebror overtog jeg på et tidspunkt læsningen for mine mindre søskende. Jeg husker, hvordan de andre fire sad i sengene før de skulle sove, og jeg læste højt af Astrid Lindgren. Det var et rart og hyggeligt søskende sammenhold, selv om mine søstre ikke kunne forstå, at jeg udtalte nogle af navnene anderledes end vores mor, når hun læste de samme historier for dem.

Jeg er sikker på at disse mange hygge timer sammen i familien skød har haft betydning for, at jeg som voksen blev børnebibliotekar og forfatter. Som bibliotekar læste jeg med stor fornøjelse Astrid Lindgrens Ronja Røverdatter, da den udkom. Jeg var dybt grebet, da jeg læste om Ronjas far, der råbte af sin datter, at hvis ikke hun holdt op med at være venner med Birk, så havde han ikke en datter længere. Hertil svarede Ronja: Så har jeg ikke længere en far. Da jeg mange år efter læste bogen for min datter og kom til dette sted, stortudede vi begge. Det værste man som barn – og forælder – kan forestille sig, er nemlig at man må skilles. Derfor er Hans og Grethe også den værste gyserhistorie, man som barn kan få læst. Meget værre end historier om trolde og hekse, for det her bliver meget konkret – Tænk hvis min far og mor ikke vil have mig! Astrid Lindgren kan skrive det, fordi hun er så dygtig en forfatter. Men jeg skal hilse og sige, at det gør indtryk. Både på den der læser og på barnet, der får læst op. Derfor kan jeg varmt anbefale netop denne bog – men læs den ikke for tidlig. Vent til barnet er mindst 6 – 7 år.

Højtlæsningen blev i vores familie noget helt specielt i ferierne. Vi har altid haft gang i en god fælles bog, som vi lige kan nå at få et kapitel af under morgenmaden, og så ellers finder stunder til i løbet af dagen. For nogle år siden havde vi vores store piger på mellem 18 og 28 år med i Kina, og jeg havde selvfølgelig en højtlæsningsbog med. Det var Nils Hartmanns ”De otte udødelige. Fortællinger fra Den Kinesiske Mur”. En fantastisk bog, hvor Nils Hartmann dels beskriver sin vandring med en kinesisk historiefortæller hen af den Kinesiske mur, dels fortæller de historier som historiefortælleren fortæller. Illustreret af flotte fotos og tegninger fra Kina. Og da vi tog en vandring hen af muren over to dage, kom vi ”med” i historien og mærkede et ekstra sus.

Når vi har været på lange bilferier, har vi haft lydbøger med på bilens afspiller, så vi alle har lyttet med. Det har været nogle gode fælles oplevelser og har gjort køreturene overkommelige. Specielt huske jeg en gang, hvor vi i vores lille Autocamper var på vej til Bretagne. Vi lytte til Jostein Gaarders ”Kabalemysteriet”, hvor hovedpersonen rejser ned gennem Europa med sin far for at ende i Grækenland. Vi fulgte ruten til et sted nede i Tyskland, og jeg havde svært ved at dreje bilen mod vest, da vi skulle skilles fra historien og bogens personer, der tog mod øst for at nå til Athen.

Så jeg kan kun genkende det undersøgelsen slår til lyd for – Læs højt for jeres børn. Det giver dem gode læsevaner og får dem til at holde af bøger. Men det giver også noget til oplæseren. Disse hyggestunder er berigende for alle parter og skaber et godt familie sammenhold. Så forspild ikke chancen. På Biblioteket vejleder vi meget gerne i gode højtlæsningsbøger.