Der hvor litteraturen opstår

I en ny serie filmportrætter fra Louisiana Literature kan du komme tæt på 12 af dansk litteraturs store stemmer.

I en ny serie filmede portrætter – optaget over de seneste par måneder – kan du komme tæt på en række enestående forfattere. Du møder dem rundt omkring i Danmark, foruden Island og Grønland.

De 12 film er produceret af litteraturfestivalen Louisiana Literature og publiceres løbende i november og december måned på Louisiana Channel og her på siden.
Du kan foreløbig se 8 portrætter med Peter Høeg, Helle Helle, Kim Leine, Hanne Højgaard Viemose, Henrik Nordbrandt og Ursula Andkjær Olsen.
 

Suzanne Brøgger

"Du er nødt til, hver morgen du vågner, at hvæsse dine knive, det er en barsk verden," siger Suzanne Brøgger i dette portræt, hvor hun fortæller om at skrive frygtløst ud fra sit eget liv.

Suzanne Brøgger: One Long Letter to the World

 

Peter Laugesen

Vadehavets enestående landskab på spydspidsen af Fanø er scenen for Peter Laugesens seneste digtsamling. Hør ham fortælle om sit liv med poesi og om at skrive i et landskab, som er 'jordens åndedrag'.

Peter Laugesen: Walking the TidelandsPeter Høeg

"Vi lever i en ekstremt udadvendt og ekstrovert kultur, som hele tiden præsenterer os for eksperter og "quick fixes". Vi trækkes hele tiden ud af os selv. Min vished er, at det er bedst, hvis du afbalancerer det med at se indad," fortæller forfatteren der i samtalen reflekterer over den livslange fascination, som han har haft for litteratur og bøger.

Peter Høeg: We Swim in LanguageHelle Helle

”Kan jeg lave en fortælle-position, som gør at man som læser kan mærke, hvor det gør ondt, uden at jeg siger det?"

Helle Helle: Inside a Writer’s ProcessKim Leine

”Jeg tror, at rigtig mange forfattere er tiltrukket af og føler det som en udfordring at skrive om det andet køn," siger Kim Leine. Hør mere om hans forfatterskab, hvor en stor del udspringer af de oplevelser han havde i løbet af de 15 år, han boede i Grønland.

Kim Leine: Writing Between Male and Female

 

Hanne Højgaard Viemose

Se et portræt af en original stemme i dansk litteratur, der skriver med en fandenivoldskhed som få, når hun tager dig med på en alternativ guide til Island og fortæller om hendes fiktive alter egoer.

Hanne Højgaard Viemose: On a Roadtrip in IcelandHenrik Nordbrandt

”Jeg er hvad der omgiver mig”. Henrik Nordbrandt regnes for at være en af de vigtigste og mest fejrede digtere i Skandinavien. Kom indenfor i hans hus på Møn, hvor han fortæller om barndom, spøgelser og om et liv med poesi, formet af de mange år Henrik Nordbrandt har levet i landene omkring Middelhavet.

Henrik Nordbrandt: A Poet's OdysseyUrsula Andkjær Olsen

”Det er ideen, at du har en lille kerne, hvorfra resten vokser,” siger digteren Ursula Andkjær Olsen. Se med, når hun beskriver sin ofte væv-agtige poesi, hvis form udspringer af hendes baggrund i klassisk musik.

Ursula Andkjær Olsen: Poetry of Tentacles and Threads

Materialer