Portrætfoto af Mette Vedsø og bogforside

Rideskole i Bredballe skabte rammen for 2018s bedste børne- og ungdomsbog

22.03.18
Forfatteren Mette Vedsø modtog i 2018 Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger for ”Hest Horse Pferd Cheval Love”. Illustratorprisen gik til Kristian Eskild Jensen for "Og de onde lo - amoralske fabler".

Mette Vedsø skriver med en ny form for solidaritet og litterær nysgerrighed om hestepigeuniverset i ungdomsbogen ”Hest Horse Pferd Cheval Love”. Ifølge nomineringen: ”i en skarp, mættet og samtidig overdådig stil leger Mette Vedsø med sproget, og hun mestrer på én gang at skrive med høj litterær kvalitet og appellere til børn. Helstøbt og mere til.”

Vejle-pige
Mette Vedsø er født og opvokset i Vejle og har gået i på Kirkebakkeskolen og på Rødkilde Gymnasium. Hun boede i Bredballe sammen med mine forældre og to søskende.

”Min far var apoteker på Vejle Sygehus. Jeg flyttede fra byen i 1988, da jeg startede studier i Aarhus. Siden boede jeg også i Skotland og har boet de sidste 25 år i København,” fortæller forfatteren.

”Bogen, jeg får prisen for: ”Hest Horse Pferd Cheval Love” er selvfølgelig ren fiktion, men det er ingen hemmelighed, at jeg i min barndom i Bredballe var temmelig hestebesat og brugte mange, mange timer på en rideskole i Bredballe – det, der dengang hed rideskolen ved Vejle Fjord,” skriver Mette Vedsø til vejlebib.dk.

Børne- og ungdomsbøger, der fortjener at blive læst
Kulturminister Mette Bock hyldede den høje kvalitet inden for danske børne- og ungdomsbøger, da forfatter Mette Vedsø og illustrator Kristian Eskild Jensen torsdag den 22. marts 2018 modtog Kulturministeriets Forfatter- og Illustratorpris. Med prisen fulgte 75.000 kr.

”Vi skal belønne de forfattere og illustratorer, der med ord og billeder åbner litteraturens univers for vores børn – desto tidligere de erfarer magien i den gode læseoplevelse, desto større er chancen for, at de fortsætter læsningen senere i livet. Derfor skal vi også turde sige, at noget børnelitteratur er bedre end andet. Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger fremhæver netop to bøger med specielle kvaliteter, to bøger som særligt fortjener at blive læst, som fortjener at få læsere – og som læserne fortjener at kende,” begrunder kulturminister Mette Bock valget.

Ud over forfatterprisen til Mette Vedsø vandt Kristian Eskild Jensen Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger for ”Og de onde lo – amoralske fabler”

Illustrator Kristian Eskild Jensens naturalistiske blyantstegninger i ”Og de onde lo – amoralske fabler” havde været tre år undervejs og imponerer med deres akkuratesse og detaljerigdom. Juryen skriver: ”Der er tale om et utroligt smukt værk (…) så markant anderledes i sin ornamentale stil end flertallet af danske børnebøger (…) Det er amoralsk og grumt. Det er morsomt og smukt. Tekst, ramme og billede udgør en helhed, som gør hvert opslag til en læseoplevelse, som kalder på fordybelse.”

Materialer