Hold hjernen frisk

Motion er ikke kun for kroppen. Både krop og hjerne skal holdes i form, når vi bliver ældre, og din morgenmotion og hjernegymnastik er en sund kombination

I 2050 vil antallet af ældre over 80 år være tredoblet. Mange får derfor flere aktive år, efter de går på pension. Men hvordan holder vi vores hjerne frisk så længe som muligt? Forskning viser, at fysisk aktivitet, mental stimulering og socialt samvær er vigtige elementer; og det er aldrig for sent at gå i gang! Derfor deltager Vejle Bibliotekerne i et innovativt pilotprojekt støttet af Nordea-fonden. Projektet hedder Hold Hjernen Frisk og skal omsætte forskningsbaseret viden til konkrete aktiviteter, der kan inspirere seniorer til at holde hjernen frisk – hele livet. 

Projektets formål er derfor at flere seniorer får et længere, mere aktivt og sundere liv. Vi vil inspirere seniorer på vej på pension til at holde sig i gang - fysisk, mentalt og socialt. De er i en overgang i livet, hvor de ændrer vaner og livsvilkår og forskning viser, at fysisk aktivitet, mentalt stimulering og socialt samvær holder hjernen frisk.

Program til HHF-forløb i Egtved, forår 2021
 

Der er nu lukket for tilmeldinger. Aktiviteten er fuldt booket.

 

”Hold Hjernen Frisk” aktiviteterne i foråret 2021 tager udgangspunkt fra biblioteket i Roberthus i Egtved. Projektet løber over otte uger i april og maj. Her får seniorer i alderen 60 – 75 år mulighed for at lade sig udfordre af forskellige former for bevægelse og vandreture i naturen i og omkring Egtved.

Alle aktiviteter starter kl. 10 på mødestedet. Vi slutter kl. 12.30 på samme sted.

Mandag den 12. april: Litteratur i det fri v. Else Zakarias og Lene Henriksen, begge bibliotekarer ved Vejle Bibliotekerne. 
                                                                                 
Vi går fra Roberthus til Hejlskov Sø. 
Efter en kort introduktion og præsentation til Hold hjernen frisk-forløbet går vi til p-pladsen, hvor Søndergade og Hejlskovbjerg mødes. Herfra følger vi den afmærkede rute til søen og rundt i området. Bibliotekarerne læser højt, vi samtaler, vi leger og laver naturøvelser.

Mandag den 19. april: Musik og bevægelse i naturen v. Christian Møller Nygaard, musikformidler ved Vejle Bibliotekerne.                                                                              

Vi går fra Roberthus til Spejderhytten, Vestergade 62. 
Vi starter med en morgensang. Formiddagen har fokus på rytme, så vi skal lytte til musik, finde ”musikinstrumenter” i naturen, lave stomp og synge kanon. Vi slutter af med fællessang.

Mandag den 26. april: Træning i og med naturen v. fysioterapeut Linn Busch            

Vi går fra Roberthus til Egtved Bypark, indgang fra Parkvej 17. 
Vi skal lave aktive og sanselige øvelser, og opleve hvordan naturen påvirker hjernens forskellige centre, vores stemningsleje, motivation samt hukommelse mm. Øvelserne er hensyntagende, så alle kan være med. Øvelserne tager udgangspunkt i balance, leg, relationer, kraft, puls og sanser.

Mandag den 3. maj: Litteratur i det fri v. Else Zakarias og Lene Henriksen                   

Vi mødes på P-pladsen, Tørskindvej 98A v. Tørskind Grusgrav.
Vi skal høre en novelle om Robert Jacobsen, som vi snakker om, mens vi går rundt i skulpturparken. Vi læser også digte og laver små øvelser.

Mandag den 10. maj: Træning i og med naturen v. Linn Busch                                       

Vi mødes på P-pladsen, Tågelundvej v. Tågelundgård Plantage.
Denne gang skal vi skal lave aktive og sanselige øvelser i Tågelundgård Plantage. Vi skal bevæge os, men også lade os blive bevæget af naturens mange sanseindtryk. Hvorfor får vi ofte så mange positive gevinster ud af, at opholde os i naturen? Hvad siger forskningen og hvad siger erfaringen? Det vil Linn Busch fortælle os undervejs.

Mandag den 17. maj: Mad og botanik v. naturvejleder og botaniker Peer Høgsberg

Vi mødes på P-pladsen på Slotsbjergvej og skal på tur på Runkenbjerg.
Runkenbjerg er et af de smukkeste områder i Vejle Ådal – hvis ikke dét smukkeste. Den ligger som en langstrakt bakkeryg, hvor Vejle Å møder Egtved Å ved bakkedragets spids. Vi følges med Peer Høgsberg rundt i landskabet og får navne og historier om stedet og om forårets fremspirende planter, hvoraf nogle kan samles og spises med udbytte. Vi ser på de planter vi finder og færdes i et roligt tempo i den forårsgrønne ådal. Vi holder en ½ times pause undervejs og nyder vores medbragte mad og drikke. Måske med lidt grønt tilbehør?

Onsdag den 26. maj: Musik og bevægelse i naturen v. Christian Møller Nygaard      

Vi mødes ved Roberthus og går til Hejlskov Sø.
Vi starter med fællessang og opvarmning. Undervejs taler vi om og lytter til naturens og musikkens lyde. Christian vil spille en lille spansk guitarkoncert for os, når vi sidder ved søen. Inden vi skilles synger vi igen sammen.

Mandag den 31. maj: Mad og botanik v. Peer Høgsberg                                                 

Vi mødes på P-pladsen på Tågelundvej v. Tågelundgård Plantage.
Vi besøger skov, vandløb og gammel naturgræsland i nærheden af Nybjerg Mølle ved Egtved Å. Det er en glæde at kunne finde og kende planter og få historier om dem, især sammen med børn eller børnebørn. Nogle planter eller plantedele kan bruges til te eller urtesnaps og andre planter er så vidt vi endnu ved, bare til fryd og glæde. Vi ser på dem alle og går i et roligt tempo, blandt andet i et af Jyllands artsrigeste overdrev, der formentlig har set nogenlunde sådan ud, dengang Egtvedpigen gik rundt her i maj måned for omkring 3391 år siden.

Vi slutter med en lille forfriskning og en kort evaluering af forløbet.

Praktiske oplysninger:

Alle aktiviteter starter kl. 10 på mødestedet. Vi slutter kl. 12.30 på samme sted. Hvis der er interesse for det, kan vi organisere samkørsel fra Roberthus, når mødestedet er uden for Egtved by.

Husk at tøj og sko skal passe til vejr, terræn og aktiviteter.

Vi går 3 – 5 km. hver gang.

Vi går ud i al slags vejr. Kun ved meget voldsomt vejr aflyses aktiviteten.

Undervejs holder vi ½ times pause. Medbring selv drikkevarer og lidt at spise.

Vi medbringer måtter at sidde på til alle. Vi udleverer også print med tekster til sange og litteratur.

Alle aktiviteter gennemføres naturligvis efter de gældende Covid-19 restriktioner.

Vær opmærksom på, at man melder sig til hele forløbet.

Der er nu lukket for tilmeldinger. Aktiviteten er fuldt booket.

Kontaktperson: Lisbeth Roed lr@vejlebib.dk

Hold Hjernen Frisk logo