Hold hjernen frisk

Motion er ikke kun for kroppen. Både krop og hjerne skal holdes i form, når vi bliver ældre, og din morgenmotion og hjernegymnastik er en sund kombination

I 2050 vil antallet af ældre over 80 år være tredoblet. Mange får derfor flere aktive år, efter de går på pension. Men hvordan holder vi vores hjerne frisk så længe som muligt? Forskning viser, at fysisk aktivitet, mental stimulering og socialt samvær er vigtige elementer; og det er aldrig for sent at gå i gang! Derfor deltager Vejle Bibliotekerne i et innovativt pilotprojekt støttet af Nordea-fonden. Projektet hedder Hold Hjernen Frisk og skal omsætte forskningsbaseret viden til konkrete aktiviteter, der kan inspirere seniorer til at holde hjernen frisk – hele livet. 

Projektets formål er derfor at flere seniorer får et længere, mere aktivt og sundere liv. Vi vil inspirere seniorer på vej på pension til at holde sig i gang - fysisk, mentalt og socialt. De er i en overgang i livet, hvor de ændrer vaner og livsvilkår og forskning viser, at fysisk aktivitet, mentalt stimulering og socialt samvær holder hjernen frisk.

Hold hjernen frisk i  Børkop

OBS: Holdene er nu fuldtegnede og vi tager derfor ikke imod flere tilmeldinger.

Alle aktiviteter foregår i MarKant, Ågade 6 i Børkop. Vær opmærksom på, at man tilmelder sig hele forløbet og man skal helst kunne være med hver gang. Der vil være pauser og let forplejning i forbindelse med aktiviteterne.
Vi gennemfører naturligvis arrangementerne i henhold til myndighedernes anbefalinger om afstand, hygiejne mv.

 

Hold hjernen frisk med SANG

Mandag den 19. oktober kl. 10 - 12.30
Mandag den 26. oktober kl. 10 - 12.30

Sang og musik øger blodtilstrømningen til hjernen. Ligesom ved motion, forbedres konditionen også ved sang og hjerterytmen bliver roligere. Vi synger sammen og taler om teksterne. Det kræver ikke nodekendskab at være med, blot lysten til at synge sammen med andre. Vi synger bl.a. fra Højskolesangbogen, men vi skal også lære nogle af de nye sange som Kristian har komponeret.
Ved Kristian Bisgaard, komponist, pianist og korleder.

Hold hjernen frisk med KUNST & TEGNING

Mandag den 2. november kl. 10 - 12.30
Mandag den 16. november kl. 10 - 12.30

Kunsthistoriker Ulrik Eskekilde Nissen, vil via nedslag i kunsthistorien, fortælle om perspektivets betydning for billedkunsten. Anvendelsen af forskellige perspektiver gennem tiden, fortæller om hvordan man på et givet tidspunkt har set og forstået verden. Første gang kigger vi helt tilbage på oldtidens malerkunst og frem til renæssancen. Efter kyndig vejledning fra Alice Vestergaard skal vi selv tegne og anvende de forskellige perspektiver.
Ved Ulrik Eskekilde Nissen, Vejle Bibliotekerne og Alice Vestergaard, illustrator og maler

GÅTUR i Kellers Park med rundvisning på museet Kellers Minde

Mandag den 9. november kl. 10 - 12.30

Vi mødes ved MarKant og kører i private biler til Kellers Minde i Brejning. Her får vi en rundvisning på museet og hører om forsorgshistorien og De Kellerske Institutioner. Formiddagen slutter med en guidet gåtur, hvor vi både nyder den smukke natur og kommer forbi nogle af de markante bygninger i området.

Hjernegymnastik gennem DANS

Mandag den 23. november kl. 10 - 12.30
Mandag den 7. december kl. 10 - 12.30

Dans er en motionsform hvor kroppens led og muskler udfordres, balanceevnen stimuleres og kalorier forbrændes. Desuden aktiveres hjerne og hukommelse når man skal forholde sig til flere ting på én gang. Hjernefrisk dans er ikke pardans og kræver ikke særlige fysiske forudsætninger – blot glæden ved at bevæge sig til musik. Man behøver heller ikke at klæde om.
Ved Bente Brudsgaard, gymnastik- og danseinstruktør, tidl. højskolelærer.

Hold hjernen frisk med JULESANG

Mandag den 30. november kl. 10 – 12.30

Vi synger julesange og taler om juletraditioner, jul i barndommen, sangtekster og erindringer.
Ved Kristian Bisgaard.