Selvbetjent bibliotek, WIFI og print

Bibliotekerne i Børkop, Egtved, Give, Jelling og Vejle tilbyder selvbetjening og har åbent alle ugens dage. Her har du mulighed for at bruge biblioteket, låne og aflevere materialer, læse aviser og tidsskrifter samt benytte pc’er og WIFI. Læs her hvordan du bruger et selvbetjent bibliotek og hvordan WIFI og print fungerer.

Det selvbetjente bibliotek

I Børkop, Egtved og Give har du adgang til biblioteket alle dage mellem kl. 6 og 23, mens Jelling Bibliotek har åbent fra kl. 7 til 22.
I Vejle har du adgang mellem kl. 7 og 22 på hverdage og 7-18 lørdag, søndag og på helligdage.

Vi har som udgangspunkt åbent alle ugens dage, dog med enkelte undtagelser – hold øje med aktuelle opslag om lukkedage på dit bibliotek her på hjemmesiden.
Alle bibliotekerne holder helt lukket:
Juleaftensdag (24.12.)
Juledag (25.12.)
2. juledag (26.12.)
Nytårsaftensdag (31.12.)
Nytårsdag (1.1.)

Se de aktuelle åbningstider.

Sådan får du adgang

For at få adgang til biblioteket skal du være registreret som låner på Vejle Bibliotekerne. Med dit sundhedskort eller et lånerkort samt din personlige pinkode låser du dig selv ind på biblioteket.
Børn under 14 år skal ud over lånerkort og pinkode have skriftlig til-ladelse fra forældrene, hvis de skal benytte det selvbetjente bibliotek.

Ved indgangen til biblioteket finder du en boks, hvor du skal scanne dit sundhedskort. På skærmen taster du derefter din personlige pinkode. Når det er sket, tænder lyset, og dørene går op. Værsgo, du kan frit benytte biblioteksrummet, gå på opdagelse i litteraturen, benytte borger-pc’er, læse avisen og meget mere. Det er ikke tilladt at holde døren åben for andre.
Husk at komme ud, inden biblioteket lukker. Du vil blive advaret over højttalersystemet 15 min. og 5 min., før alarmen tilkobles.

Sådan klarer du dig selv

Du skal som låner klare dig selv i det selvbetjente bibliotek. Det indebærer, at du selv skal låne, aflevere og reservere dine materialer.
Hvis der er materialer, du ikke kan finde, kan du bestille dem, eller få hjælp af en bibliotekar i den betjente åbningstid. I Vejle står en del materialer i kælderen (depot og magasin). Dem har du kun adgang til i den betjente åbningstid eller ved bestilling.

På biblioteket er der internetadgang til blandt andet bibliotekets søgebase. Her kan du søge og bestille materialer. Når du låner og afleverer, skal du bruge selvbetjeningsautomaterne, som viser, hvad du skal gøre. I Børkop, Egtved, Give og Jelling er der hylder eller vogne ved siden af automaterne til de materialer, du afleverer. Husk, at du er ansvarlig for materialet, indtil det kan ses på din afleveringskvittering.

Har du spørgsmål eller beskeder til personalet, kan du lægge dem i postkassen, sende en mail til vejlebib@vejlebib.dk eller skrive til os via vores facebookside.

Har du brug for hjælp

Har du brug for hjælp uden for den betjente åbningstid, kan du kontakte Biblioteksvagten på tlf. 70 27 07 17 - tjek åbningstiderne på www.biblioteksvagten.dk.

Registrering og videoovervågning

Alle, der benytter biblioteket i den selvbetjente tid, bliver registreret med oplysninger om navn og adresse. Der er endvidere videoovervågning af indgangen og inde i bibliotekslokalerne, dels af hensyn til din tryghed og dels for at beskytte biblioteket og dets inventar mod tyveri, hærværk o.l. i den selvbetjente åbningstid.
Overvågningen opfylder reglerne i lovbekendtgørelse nr. 1190 om tv-overvågning og Lov om behandling af personoplysninger.

Biblioteket er dit og mit

Biblioteket er for alle, men der er nogle få regler, du skal følge:

Du må ikke være til gene for andre.
Du må ikke misbruge eller skade bibliotekets materialer, lokaler eller udstyr.
I selvbetjente perioder forventer vi, at brugerne tager ansvar for god ro og orden på biblioteket.
I øvrigt henviser vi til Reglement og guidelines for brug af Vejle Bibliotekerne.
Husk at biblioteket er fælles ejendom. Pas derfor godt på dit lokale bibliotek, så flest mulige borgere kan få glæde af de fælles faciliteter.

WIFI

Vejle Bibliotekerne tilbyder gratis internet. Du kan gå på internettet med din mobil, tablet eller bærbar pc på alle vores biblioteker.

Netværket, du skal bruge, hedder BibHotSpot eller Bibspot. Det er et åbent netværk, som du kan komme på uden adgangskode.
Da netværket er offentligt og åbent, bør du tage nogle forholdsregler. Vi anbefaler følgende:

  • Slå alle former for internetdeling fra, som f.eks. deling af mapper og filer (i Windows gøres dette i kontrolpanelet under netværksindstillinger)
  • Sørg for, at din firewall er slået til. Dette gælder især for enheder med Windows.
  • Brug ALTID https:// i browseren - specielt hvis du sender personfølsommme oplysninger som CPR, brugernavne eller adgangskoder. Du kan se, om en hjemmeside bruger https:// ved at kigge efter den grønne lås i browserens adressefelt. Hvis det ikke er muligt at anvende https:// på en side, og du skal sende private oplysninger, anbefaler vi på det kraftigste, at du venter med at gøre det.
  • Sørg for at vælge "Offentligt netværk" i den dialogboks, der kommer frem i Windows, når du lige har forbundet til et Wifi-netværk

Ved at bruge vores netværk i stedet for dit eget mobile netværk, får du også direkte adgang til alle vores netresurser, som du kan finde, når du søger her på hjemmesiden eller under menupunktet Netmedier. Dette gælder for alle besøgende uanset om du er borger i Vejle Kommune.

Brug af publikums pc'er

Biblioteket stiller pc'er til rådighed, som du kan bruge både i den betjente og selvbetjente åbningstid.

Vær opmærksom på, at bibliotekets pc’er og kopimaskine/printer er selvbetjente.Ved tekniske problemer er du velkommen til at henvende dig til personalet i den betjente åbningstid.Har du brug for mere hjælp, fx til programmer, dokumenter og billeder, henviser vi til vores IT-værksted, 'Spørg om IT', som er åbent hver torsdag kl. 10-12.

Da pc'erne er offentlige og tilgængelig for alle, skal du altid være opmærksom og huske at:

  • Beskytte og bruge dine adgangskoder og NemID med omtanke
  • Slette din brugerhistorik og lukke browseren
  • Logge helt af computeren, inden du forlader den - dobbeltklik på det røde ikon på skrivebordet.

Kontakt personalet, hvis du har mistanke om at der er sket modifikation af udstyret, fx tastatur eller mus.

 

Print

Du kan printe direkte fra dine egne enheder som smartphone, tablet eller bærbar-PC, eller du kan bruge vores publikums-PC'er. Alle former for print foregår via programmet Princh. Følg den relevante guide herunder:

Publikums-PC'er

Når du klikker print/udskriv fra hvilket som helst program på computeren, starter Princh automatisk op. Følg herefter den vedhæftede guide "Vejledning til print fra vores publikums-PC'er" i bunden af denne side.

Bærbar computer

Åben internettet og skriv print.princh.com i din browser. Følg herefter den vedhæftede guide "Vejledning til print fra bærbar pc" i bunden af denne side.

Smartphone/tablet

Download app'en "Princh" på App Store eller Google Play. Følg herefter guiden til iOS eller Android enheder i nedentstående:

Gå til Princh hjælpesiden.

Når du printer fra smartphone eller tablet, kan du blive bedt om at indtaste et ID på vores printer.

Du finder det korrekte ID nedenfor til den printer, du ønsker at benytte:

Vejle (hovedbiblioteket): 100045
Egtved : 100048
Børkop : 100047
Give : 100046
Jelling : 100049

Betalingen kan foregå med betalingskort eller MobilePay. Hent dit print i kopimaskinen i forhallen.
NB: Ved betaling med MobilePay pålægges et ekstra gebyr på 1 kr.

A4 2 kr. pr side
A3 2 kr. pr. side 

Du kan printe i sort/hvid eller farve, prisen er den samme.
Vær opmærksom på, at du ved dobbeltsidet print betaler for to sider.

OBS: Det er ikke tilladt at anvende sit eget papir i bibliotekets printere. Print kan udelukkende foretages på bibliotekets papirtype.