Foto af Charlotte Støjberg og Carl Erik Lundgaard

Om dette arrangement

Bibliotek
Tid
17:00 - 18:00
Pris
0 Kr
Lokalitet
Danmark
Target
Voksne
Arrangementer - voksen

Koncert: Sommerfugledalen - et requiem

28.08.18
Inger Christensens ”Sommerfugledalen" er et helt unikt værk i dansk lyrik. Kom og vær med til en koncertoplevelse ud over det sædvanlige, når Carl Erik Lundgaard og Charlotte Støjberg sætter den vejlensiske forfatters smukke digte til musik.

Inger Christensen (1935-2009) regnes for en af landets største og mest markante forfattere. Hendes oplæsninger af egne værker (kan findes på YouTube) giver et stærkt billede af hendes personlige kraft, og Sommerfugledalen - et requiem er igennem årene blevet vidt berømmet og har fundet sin naturlige plads i den danske kulturkanon. Værket er en sonetkrans og er kendetegnet bl. a. ved sin yderst stramme form, og i denne snævre ramme udfolder sig sansninger, billeder, forestillinger om liv og død, natur og sind, ånd og materie i et univers af forunderlig dybde og uendelighed. En sonetkrans består af 15 sonetter. Alle sonetternes sidstelinjer bliver pr. definition også den næste sonets førstelinje, men som regel i helt ny betydning. Den 15. sonet udgøres af de 14 foregående sonetters førstelinjer og bærer navnet ”Mestersonetten”.

Det er Carl Erik Lundgaard, der har komponeret musik til Sommerfugledalen, i første omgang alene med det mål at trænge ind i teksten. Koncertideen opstod undervejs i forlængelse af Carl Erik Lundgaards mangeårige arbejde som musiker, komponist og historiefortæller. Derefter blev pianisten Charlotte Støjberg inviteret med, og Inger Christensens sonetkrans fremstår nu som et vokalt/instrumentalt værk, komponeret ud fra de samme formkrav, som der stilles til teksten.

Ved koncerten vil Carl Erik Lundgaard indlede med at fortælle om sin personlige vej til Sommerfugledalen. Det fremgår at værket, selv om det af nogle bliver betragtet som fjern ophøjet kunst, kæder sig sammen med en række personlige oplevelser og derved bliver til almen erfaringsstof. 

At Sommerfugledalen også kaldes et requiem baner vejen for det gennemgående tema omkring liv og død, natur og sind, tro og tvivl, stof og ånd. I sin stramme sonetform åbner sonetkransen for en altopslugende dybde og frihed. Både form og indhold åbner for uendeligheden. Inger Christensen har samlet alt på mesterlig vis. Værket fremføres ubrudt i sin helhed.