1970'ernes børne- og ungdomsbøger

16.02.23
I anledning af at vi har 70'er tema på biblioteket de her uger har vi fundet nogle af de bedste børne- og ungdomsbøger frem fra den tid - god læselyst!

Bent Haller

Vidste du at Haller debuterede med en digtsamling i 1972? I 1976 udkom hans første ungdomsroman, som handlede om 12-årige Peter. Da hans forældre fik nye jobs i en anden by, var de nødt til at flytte, men det der med at få nye venner er ikke helt så nemt. En af de andre bøger fra Hallers hånd det årti er 'Fuglekrigen' om fuglelivet i en stor skov og som senere blev grundlaget for filmen 'Fuglekrigen i Kanøfleskoven'. 

Ib Spang Olsen

'Røgen', 'Det lille lokomotiv' og 'Gamle fru Glad og hendes hund' er blot et par stykker af de bøger fra 1970'erne, hvor man kunne finde illustrationer af Ib Spang Olsen. 'Halfdans ABC' var udkommet i 1967, et skelsættende år i børnelitteraturens historie i øvrigt (I kan læse mere her) og netop nu er der en udstilling på Brandts i Odense, hvor man både kan se illustrationer til børnebøger og til voksenbøger. 

Jørgen Clevin 

Tegneren, forfatteren og tv-værten udgav både faktabøger og fiktion til børn i det årti. Et par af hans egne historier handlede om drengen Jakob og hans elefant Joakim og i 1974 udkom 'Børnenes Værkstedsbog' hvor børn kunne få inspiration til nye træsløjdprojekter. 

Thøger Birkeland

I 1969 udkom den førsite bog om Mads Krumborg og hans familie, nemlig 'Krummerne' og i løbet af 70'erne fik vi tre historier mere om familien. Birkelands serie om Lasse Pedersen er også fra det årti og den handler om Lasse, som er flyttet ind til storbyen med sin mor og som ikke helt kan finde sig til rette, for livet i storbyen er ret anderledes end den provinsby han kom fra. 

Bodil Bredsdorff

Billedbogen 'Der hvor Linda bor', som udkom i 1975, blev Bredsdorffs debutbog og den og de efterfølgende om Linda blev illustreret af Lilian Brøgger. Den handler om Linda, der går i børnehave og som bor alene med sin mor og vi møder også børnehavebarnet Bo, hvis far hjælper til derhjemme. 

Ole Lund Kirkegaard

Ved du hvordan man spytter langspyt? Lund Kirkegaard, som var debuteret med 'Lille Virgil' i 1967, gav os flere fantastiske børnebøger i 70'erne, som stadig læses i dag. Vi fik blandt andet 'Hodja fra Pjort' i 1970, 'Otto er et næsehorn' udkom i 1972 og så fik vi da også historien om Ivan Olsen i 'Gummi-Tarzan' i 1975, hvor I kan læse mere om det der med langspyt. 

Astrid Lindgren

I år er det 50 år siden at en af Lindgrens helt store bøger udkom, nemlig 'Brødrene Løvehjerte', som vi fik på dansk året efter. Den handler om brødrene Tvebak og Jonatan, som dør i en brand og havner i Nangijala, hvor den onde Tengil har besat landet. Lindgren udgav også flere historier i dette årti om både Emil, Pippi og Grynet og endnu engang kunne vi også følge livet hos Lotte og hendes familie på Spektakelmagergade.

Torben Weinreich

Hvis du gerne vil vide mere om børnelitteratur, så er Torben Weinreichs bøger et rigtig godt sted at starte. Især bogen 'Den socialistiske børnebog', hvor han blandt andet kigger nærmere på Bent Hallers bøger, men også tidsskriftet Bixen og hvad der skete i Danmark i det årti, som havde en vis indflydelse på børnelitteraturen. 

Materialer