Nath Krause og Benedicte Huang modtager debutantprisen

Benedicte Huang og Nath Krause modtager Munch-Christensens debutantpris

29.09.23
Det blev de to unge, talentfulde forfattere Benedicte Huang og Nath Krause, der løb med æren og de 2 x 50.000 kr., da Munch-Christensens debutantpris fredag blev uddelt på Vejle Bibliotek.

Fredag eftermiddag blev spændingen udløst på Vejle Bibliotek, da det seneste års to mest talentfulde yngre forfatterdebutanter fik overrakt den store debutantpris, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat på 2 x 50.000 kr., ved en festlig prisoverrækkelse.

Fem spændende, unge forfattere var shortlistet til prisen, som denne gang gik til Benedicte Huang for romanen "Døtreskole" og Nath Krause for hybridværket "Logan i Aokigahara". Begge bøger har ifølge juryen gjort sig særligt bemærket blandt alle årets 38 indstillede debutværker - den ene med sine intense og billedrige beskrivelser af en ung piges tvivl og usikre selvopfattelse, der peger ind i den aktuelle debat om pressede unge, og den anden med en vild genrehybrid, hvor et råt poetisk univers er vævet sammen med en virtuel gåtur i japansk natur.

Sprogkunst om tilværelsens overgange

Den første prisvinder, Benedicte Huang (f. 1991), er uddannet på Forfatterskolen og er kritiker og klummeskribent ved Politiken. Hendes debutroman "Døtreskole" udkom på Gads Forlag i marts i år.

I sin motiveringstale til forfatteren sagde litteraturprofessor og jurymedlem Anne-Marie Mai blandt andet: "Når man læser Benedicte Huangs roman, Døtreskole, oplever man den unge alder, dens særlige følelsesregister og de attituder, hvormed unge møder omverdenen...Det er denne blanding af et vildt begær efter at blive ældre og voksen og at holde fast i den tidlige ungdoms selvgyldighed, Benedicte Huang har så godt fat i." 

Hun beskriver romanen som både larmende og tyst, hvilket netop viser, at det er i sproget, gennem billeder og sammenligninger, at man får en fornemmelse af, hvor man er i verden. Det oplever vi, når fortælleren lukker sig inde i sig selv ved at lade sit hår falde ned om hovedet som et værelse eller dupper venindens ord op som krummer fra en kagetallerken.

Anne-Marie Mai sluttede sin tale af med sammenligne Benedicte Huang med en anden stor kvindelig forfatter med ordene: "Hvis man kan værdsætte Tove Ditlevsens skildringer af det unge liv, vil man også værdsætte Benedicte Huangs Døtreskole, selv om de to forfattere er fjernt fra hinanden i tid og sted. Hos Ditlevsen er vi på Vesterbro i det 20. århundrede, hos Huang i en velstillet forstad i en helt anden tid, nemlig det 21. århundrede. Men først og fremmest er vi hos dem begge i sprogkunst om tilværelsens overgange, og tilmed den ypperste ordkunst, vi har."

Læs hele Anne-Marie Mais motiveringstale til Benedicte Huang (åbner som pdf)

Rundkreds for to fordømte

Den anden prisvinder, Nath Krause (f. 1994), er uddannet fra Talentskolens forfatterlinje og deres debutværk "Logan i Aokigahara" udkom i februar i år på forlaget Møllegades Boghandel.

I sin motiveringstale til Nath Krause skriver jurymedlem og kritiker Lars Bukdahl bl.a.: "Meget tæt på i trykkende, intens horrorstemning er Nath-jegets første møde med Aokigahara-skoven (og Krauses bog er i det hele taget eminent stemningsfuld..)...fantasien om mødet i skoven giver licens og kræfter til, at ikke-fantasien i første halvdel om livet, der leves og har været levet, hele den reelt melodramatisk socialrealistiske udsathed, kan skildres med denne overrumplende, knivskarpt sørgmuntre ligefremhed. Modsat skræddersyet tøj behøver digte og digtere ikke at gå op i røg af at have det ad helvede til..."

I talen sammenligner Bukdahl Logan i Aokigahara med Dantes 800 år gamle Den guddommelige komedie og det uvirkelige par, Nath-jeget og YouTuberen Logan Paul, der i digtsamlingens anden halvdel, bevæger sig gennem den japanske  selvmordsskov Aokigahara, hvor mange unge mennesker har valgt at tage deres liv, med med Dante-jeget og Vergil. Han slutter af med ordene "Vel er du ikke Dante, men du er med hardcore-forjættende digterisk mod og talent umiskendeligt Nath, og det er prisværdigt alt nok. Tillykke!"

Læs hele Lars Bukdahls motiveringstale til Nath Krause (åbner som pdf)

Instagram Live med Benedicte Huang

Du kan blive lidt klogere på den ene prismodtager, Benedicte Huang, når Nanna Damsgaard-Larsen fra Herlev Bibliotek laver Instagram live med Benedicte onsdag den 4. oktober kl. 20-20.30.

Bare kig forbi Herlev Biblioteks profil på Instagram, @herlev_bibliotek.

Læs mere om Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris.
Læs mere om vinderne og de shortlistede forfattere på Litteratursiden.dk.

Materialer