Børnebogsklassikere i nye klæder

18.09.23
Kan du huske hvad Buster Oregon Mortensen fik sin søster til at råbe efter Lars med knallerten? Eller måske kan du bedre huske hvorfor den rødhårede Anne Shirley smadrede en skrivetavle i hovedet på Gilbert?

På børnebibliotekets mange reoler kan man finde både nyere og de helt gamle klassikere og i starten af efteråret har vi en udstilling på Vejle Bibliotekerne, hvor vi fokuserer på klassikere til både børn, teenagere og voksne. God læselyst!  

Den lille prins af Antoine de Saint-Exupéry

De Saint-Exupérys tidløse bog fra 1943 handler om en lille prins, som engang boede på en lillebitte planet med baobabtræer og flere solnedgange end her på jorden. Han boede der ganske alene, så en dag drog han videre til andre planeter og på sin rejse mødte han blandt andet en mærkværdig konge, en meget selvglad mand, en forretningsmand og ikke mindst en lygtetænder med sin gadelygte, som hele tiden både tændte og slukkede denne her ene gadelygte. Prinsen fortæller om al det, som han oplever undervejs og det lille mesterværk af en bog kan både læses af børn og voksne i alle aldre.  

Ronja Røverdatter af Astrid Lindgren

Da røverdatteren Ronja, som er vokset op på røverborgen Mattisborgen med sine forældre og farens røvere, begynder at vove sig udenfor Mattisborgens mure, forstår hun, at der er en hel verden udenfor røverborgen, som man kan gå på opdagelse i. Hun ser skovsøer, som stjernerne spejler sig i, hun møder grådværge og skovhekse og da hun en dag er ude for at udforske området, møder hun Birk, hvis far også er røverhøvding. Trods hårde ord ved det første møde, så finder de to røverbørn hurtigt ud af at det slet ikke er så ringe at have en jævnaldrende at udforske skoven sammen med. Senere i år kommer der en ny tv-serie baseret på Lindgrens klassiker fra 1981 og bogen er både god til højtlæsning til indskolingen og selvlæsning fra 9 år og opefter.

Busters verden af Bjarne Reuter

I et hus på Håbets Allé bor Buster Oregon Mortensen, som elsker at trylle, sammen med sine forældre og lillesøsteren Ingeborg, hvis ene ben er lidt længere end det andet. Det er ikke så nemt at falde til i skolen, men heldigvis bliver Buster bud for det lokale ismejeri, hvor han skal bringe varer ud i kvarteret på en budcykel og her møder han (udover en masse små arrige hunde) en helt særlig pige ved navn Joanna. Den første bog i trilogien om Buster udkom tilbage i 1979 og den nyeste udgave fra 2023 indeholder et lille forord af Reuter om det at skrive historien om Buster, drengen, som ikke kan alt det han gerne vil, men han giver aldrig op.

Anne fra Grønnebakken af L. M. Montgomery

I mange år har forlaget Gyldendal samlet nogle af de allerbedste børnebogsklassikere i serien ’Gyldendals udødelige’ og en af de nyeste bøger i den serie er ’Anne fra Grønnebakken’, som handler om den forældreløse Anne Shirley, der kommer til at bo hos det ældre søskendepar Marilla og Matthew. Hun er en drømmer med en helt fantastisk fantasi og selvom alting ikke går helt glat hele tiden, så falder Anne hurtigt til i sine nye omgivelser. Hun finder en sjæleveninde ved navn Diana og så er der drengen Gilbert, som flere af de andre piger sukker efter. Bogen er den første af otte om Anne og god til selvlæsning for 11 år og opefter.

Materialer