Fantastiske højtlæsningsbøger om modige børn

15.12.23
Måske kender du det? Der er masser af bøger, som du gerne vil læse, men der er også bare nogle bøger, som godt lige kan læses endnu en gang.

Sådan har jeg det især med børnebøger fra min barndom og bøger af Roald Dahl (1916-1990), som jeg først begyndte at læse, da jeg studerede. Siden da er flere af hans bøger blevet genudgivet på dansk (både i nye oversættelser og med nye illustrationer), og hvis du ikke kender til hans bøger endnu, så har jeg her samlet et par anbefalinger af mine yndlingsbøger fra Dahls forfatterskab.

Charlie og chokoladefabrikken

Har du hørt om Charlie Bucket og Willy Wonka? Charlie bor sammen med sin familie i et ganske lille hus i nærheden af en stor chokoladefabrik, og det er et ganske fattigt hjem, hvor Charlie bor sammen med sine forældre og alle sine bedsteforældre. Wonka holder sig mest for sig selv på sin fabrik, men et år er det dog muligt at finde en guldbillet i fem af chokoladebarerne, som giver adgang til et helt særlig besøg på fabrikken. Den stakkels Charlie finder desværre ikke nogen billet i den bar, som han får på sin fødselsdag, men på vej hjem fra skole finder han en tyver, som han skynder sig at købe en chokoladebar for. Og minsandten om der ikke var gevinst! Men hvem er ham Wonka, og hvad kan der ske på sådan en fabrik?

I 2017 fik vi herhjemme en helt særlig udgave af historien om Charlie, da den blev illustreret af John Kenn Mortensen, og netop nu kan man høre mere om Willy Wonkas historie, da filmen ’Wonka’ med Timothée Chalamet kan ses ovre i Lido Biograferne.

Matilda

Kender du historien om Matilda, der er utroligt klog, og som allerede læser voksenbøger af f.eks. Dickens og Austen, inden hun starter i skole? Hendes familie er ikke helt så kvik som hun selv er, og da hun opdager, at faren ikke er helt ærlig, når han sælger sine brugte biler, begynder hun på de her små tricks såsom at putte lim i farens hat og putte platinblond hårfarve i hans hårpomade til hans sorte hår. Heldigvis får hun mulighed for at finde andre, der er lige så kloge som hun selv, da hun begynder i skole, hvor den frygtelige skoleleder Trunchbull styrer skolen med hård hånd. Men er de voksne altid retfærdige, og hvordan kan man kæmpe for retfærdighed, når man endnu kun er et barn?

Den store venlige kæmpe

Sidst, men bestemt ikke mindst, er der historien om den forældreløse Sofie, der bor på et børnehjem og som en nat er vågen i heksetimen, hvor alle mennesker sover, og hvor mørkets væsner kommer frem. Hun sniger sig hen til vinduet, hvor hun ser noget højt og sort. Pludselig befinder hun sig i en stor hånd på vej væk fra byen, og ved en bjergside går kæmpen ind i sin hule. Gudskelov for Sofie er det Den Store Venlige Kæmpe, hun har mødt, og han har taget hende med til Kæmpeland. Men er alle kæmper mon rare, og kan man fange drømme med glas?

På biblioteket kan du både låne bogen og Spielbergs filmatisering fra 2016 med hjem.

Denne anbefaling har tidligere været bragt i Ugeavisen Vejle.

Materialer