Gamle eventyr i nye klæder

14.03.24
Der var engang... Sådan startede mange af de gode gamle eventyr og de senere år er der kommet nye fantastiske illustrerede genudgivelser og nyfortolkninger af de gamle eventyr. Selvfølgelig udkommer der også en hel del nye eventyr hvert år og i denne uge anbefaler Ann-Kristine både nogle H.C. Andersen eventyr fulde af nye illustrationer til højtlæsning, en tegneserie for de yngste læsere og et par sjove billedbøger.

De vilde svaner og fem andre eventyr af H.C. Andersen

”Det var så grueligt koldt. Det sneede, og det begyndte at blive mørkt.”
Det er heldigvis ikke denne uges vejrudsigt, som lyder sådan, men begyndelsen af ’Den lille pige med svovlstikkerne’, som er det første eventyr, der er med i denne samling af H.C. Andersen eventyr. Eventyrene er blevet bearbejdet af Zakiya Ajmi (’Vulkan’) og fuld af farverige, smukke illustrationer af Ida Rørholm Davidsen (’Lonely Journey’).

Prinsessen, der tog flugten af Saara Kekäläinen

Hvis der er noget, som prinsesse Leona Rabarbara Dristig ikke bryder sig om, så er det at blive reddet, for hun gider virkelig ikke have en prins og når det hele bliver lidt for meget, ja, så flygter hun til et nyt eventyr. Hun kommer blandt andet forbi et spejl, hvor der hænger et skilt med teksten ”Lille spejl på væggen der” ved siden af og før hun ved af det, står hun på et dansegulv. Med en prins. Hun flygter fra ham og videre til det næste eventyr, men måske er der også en prins, som hellere vil ud på eventyr end at blive gift? Billedbogen er fuld af glassko, særlige spejle, frøer, dunkle tårne og mange flere elementer fra de klassiske eventyr og så er den fuld af skønne illustrationer af Netta Lehtola.

Prinsessen på ærten af Domas

Det her med at finde den rette prins eller prinsesse er ikke altid så nemt i både de nye og de gamle eventyr. Nogle prinser må besøge ganske mange slotte som f.eks. prinsen i ’Prinsessen på ærten’, der besøger flere prinsesser forgæves, men en stormfuld aften bliver der ringet på døren. Prinsen og hans forældre åbner døren og der står en fremmed pige, som påstår at hun er en prinsesse, men at hun har mistet kronen. Men hvordan kan man være helt sikker? Eventyret er oprindelig skrevet af H.C. Andersen og denne udgave af Domas er en del af serien ’Min første tegneserie’, som både indeholder en letlæselig tegneserie, en guide til hvordan du selv tegner karaktererne i historien og hele historien til højtlæsning med et par illustrationer.

Rødhætte og de tre bukkebruse af Tracey Turner

Billedbogsserien ’Det forkerte eventyr’ er en ret ny serie, hvor kendte eventyr bliver blandet sammen på kryds og tværs. Denne billedbog starter lige efter at de tre bukkebruse er blevet fri af den farlige trold og de går stille og roligt rundt i Eventyrland. Den mindste bukkebruse kan pludselig dufte noget, som er meget bedre end græs og de smutter ind i skoven, hvor de møder Rødhætte og den store stygge ulv. Hele historien bliver vendt på hovedet efter deres møde og pludselig er trolden inde i Bedstemors hytte. Hvordan skal det dog ikke ende, når sådan nogle eventyr bliver blandet sammen? Virkelig skøn billedbog skrevet af Tracey Turner, som er fuld af humoristiske illustrationer af Summer Macon.

Materialer