Praktikanten anbefaler: Narnia - løven, heksen & garderobeskabet af C. S. Lewis

09.02.24
I denne uge har vi haft besøg af erhvervspraktikanten Sarah Gry på Vejle Bibliotek, som har fået til opgave at skrive en anbefaling i løbet af ugen:

"Narnia- løven, heksen og garderobeskabet" af C. S. Lewis og senere også filmen er en fortælling om fire søskende i 1940'erne under 2. verdenskrig. Det er helt klart min yndling blandt de bøger jeg har læst. Jeg vil stærkt anbefale både bogen og filmen fra 2005, til både børn, unge og voksne. Eventyret er fyldt med spændende, triste, men også hjertevarmende øjeblikke, som vil gøre det svært at stoppe med at læse.

Fortællingen er omkring Peter, Susan, Edmund og Lucy Pevensie, som under 2. verdenskrig blev nødt til at forlade deres hjem og mor i London. De blev sendt ud til en professor, der boede ude på landet, væk fra alle andre. I det nye hus, de nu boede i, fandt den yngste, Lucy, noget i et af værelserne. Hun fandt et garderobeskab, der endte ud med at være lidt større end det så ud til udefra. Der fandt hun det magiske land Narnia. Hun mødte et rart fabeldyr ved navn hr. Tumnus, som gerne ville være hendes ven. Han bød hende på te hjemme hos ham, og der fortalte han hende om Narnia.

Men Narnia var ikke helt så fantastisk, som Lucy havde forventet, fordi den onde, kolde heks herskede og hun havde udløst en evig vinter i landet. Da Lucy kom tilbage igen, opdagede Edmund også Narnia, men han mødte ikke hr. Tumnus, men var mere uheldig og stødte ind i heksen. Børnene måtte tage på en rejse for at redde deres bror og Narnia fra heksen. Men de var ikke helt alene om det, for de havde nemlig den mægtige løve Aslan til at hjælpe dem på vejen. I dette eventyr vil du møde gode væsner som dværge, talende dyr, levende træer, kentaurer og fauner, der støtter børnene og Aslan. Dog vil du også møde de onde væsner, der støtter den onde heks.

Bogserien består af syv bøger og filmserien består af tre film. Filmene er skabt af blandt andet Disney, og dermed ligger de på Disney Plus. Men de kan også lånes på biblioteket. 

Jeg synes både bogen og filmene var fantastiske. Så hvis du leder efter en god læsebog, som fører dig ud på et eventyr af en anden verden, der indeholder kampe mellem det gode og det onde. Men også temaer som familie, mod, sammenhold og venskab. Denne fortælling kan fortolkes på mange måder og at der er så mange lag til historien og karaktererne, synes jeg er ret fedt. Hvis du tror, at denne bog kun er egnet til børn, så tager du fejl: Ifølge mig er den spændende og relevant for alle aldersgrupper. 

Så tag med ind i Narnia og følg Peter, Susan, Edmund og Lucy Pevensie på deres livs eventyr.

Tusind tak til Sarah Gry for den fine anbefaling.

Materialer