Realistiske bøger til børn og unge

24.05.23
Astrid Lindgren, Kim Fupz Aakeson og Mette Vedsø. Det er et par af de forfattere, hvis bøger kan findes på flere forskellige hylder, så uanset om du leder efter en bog til dit børnehavebarn, dit barn på mellemtrinnet eller din teenager, så kan du finde en bog af Mette Vedsø.

Vedsø er født og opvokset her i Vejle, og i 2011 debuterede hun med børnebogen ”Kærlighedskødboller”. I 2017 modtog hun Kulturministeriets forfatterpris for børne- og ungdomsbøger for ”Hest Horse Pferd Cheval Love” og hvis du ikke helt ved, hvor du skal starte med hendes forfatterskab, så er der tre gode bud her.

Tove tænker: En lang historie

Vedsø har i denne bog samlet de fire historier i serien om den eftertænksomme Tove, som vi først lærte at kende i bogen ”Tove tænker, dobbelt så gammel” fra 2016. Tove, som er 8 år (næsten 9 dog), skal på camping i Sverige med familien og hendes fars gamle ven og dennes familie. Farens ven har sønnen Kuk på 16 med, og det sætter de helt store beregninger i gang i Toves hoved om aldersforskel. Det er ikke alt, der er så nemt at snakke med forældre om, men heldigvis møder hun en elg i skoven, som lytter. I en anden historie besøger hun sin onkel Don, som bor alene i London. Men kan man være glad, når man er så alene? Bogen er illustreret noget så fint med blyantstegninger af Stine Illum, som passer helt perfekt til tænksomheden i det skrevne ord. Samlingen af historierne om Tove kan læses fra 9 år og opefter.

Happy Happy

Hvis et 1-tal nu repræsenterer de rige i samfundet, og et 5-tal står for de fattige, hvor befinder du dig så?
En dag efter sommerferien kommer Ubbes lærer Ove ind i klassen og begynder at dele Danmarks befolkning op i forskellige sociale klasser. Der er ingen tvivl hos 13-årige Ubbe om, at klassens millionær, Ludvig, er i den ene ende af skalaen, og han er ikke længe om at indse, at han nok er i den anden ende. Hans far arbejder nede på genbrugsstationen, de bor i gammelt hus på Vestvejen, der mangler vinduer, og så tager de altid bussen, for økonomien er ikke til bil, og Ubbes mor døde i en højresvingsulykke, da Ubbe var lille. En dag falder Ubbe i snak med en ældre dame i byens bedre kvarter, og hun forærer ham nogle golfkøller. Men hvad kan der ske, når en dreng fra social klasse 1 begynder at hænge ud med folk i den anden ende af skalaen? Bogen kan læses fra 11 år og opefter.

Hestehuller

I billednovellen ”Hestehuller” har Marie en sommer sin veninde Jos med i sommerhus, og når de ikke lige hænger ud med drengene fra det lokale ø-slæng, cykler de rundt og nyder ellers at være i sommerhus med Maries familie. Men idyllen forsvinder for Marie, da nogle familievenner kigger forbi. Gydde, som egentlig hedder Flora, er udviklingshæmmet, og det nager Marie, at Jos skal få indblik i den del af Maries liv, for Gydde er både tyk og dum. De tre piger går ned på stranden, men det går ikke helt som forventet. Bogen er smukt illustreret af Thit Thyrring, hvis stemningsfulde illustrationer emmer af sommerstemning. Denne og de andre billednoveller i serien fra Gyldendal kan læses fra 12 år og opefter.

Denne anbefaling har tidligere været bragt i Ugeavisen 

Materialer