På rejse ind i Adam O.s drømmeuniverser

03.10.23
Vejle: Indimellem støder jeg på forfatterskaber, som kan noget helt særligt, og et af dem er Adam Os. I 2011 debuterede Adam O. med tegneserien ’Ruiner’ for de voksne læsere, og i 2016 kunne man læse den første historie om Tonni2Ton. I 2020 vandt han Kulturministeriets Forfatterpris for trilogien ’Den rustne verden’, og hvis du ikke helt ved, hvor du skal starte med hans lidt skæve, men helt fantastiske forfatterskab, så kan du her blive lidt klogere på et par af hans bøger.

Den store Tonni2Ton

Hvad sker der med vores fantasi, når vi bliver ældre? En dag ser Ingeborg, at et par arbejdere har gravet et virkelig stort hul lige foran hendes hus, og de graver efter en skat. Da Ingeborg senere samme dag vender hjem, graver hun videre, og pludselig hører hun en rumlende stemme, som tilhører en kæmpestor skikkelse ved navn Tonni2Ton. Ingeborg og Tonni finder på mange vældig sjove ting, men de voksne tror ikke på Ingeborg, for de kan ikke se Tonni. De voksne har nemlig mistet deres fantasi. Men hvad kan der ske, hvis de får lidt af den tilbage igen? Denne billedbog indeholder tre historier om Ingeborg og Tonni og kan læses fra 4 år og opefter.

Lulu Lukøje – Rejsen fra Drømmeløse

Hvor vigtigt er det egentlig at drømme? I en by ved navn Drømmeløse bor Lulu og hendes forældre, og det der med at drømme er der ikke nogen i byen, som gør. En dag kommer en krage flyvende med en nøgle, som passer til en bus, som Lulu tit besøger uden for byen, og pludselig begynder den at hæve sig op og inden længe er Lulu i et helt andet univers, hvor der flyver delfiner rundt. Lulu møder både mekaniner og tankpassere på sin vej, og hun finder ud af at bussen er en såkaldt drømmebus. Dette er den første bog om Lulu indtil videre, og bogen er både god til højtlæsning fra ca. 6 år og til selvlæsning fra ca. 11 år. 

Den rustne verden – Flugten fra Danmark

Hvis Danmark nu blev til en kæmpe losseplads ude i fremtiden, hvor ville vi så kunne tage hen? Søskendeflokken Lærke, Peter, Bowie og Ramona bor i Nykøbenhavn sammen med deres travle forældre, som konstant arbejder, og på trods af at forældrene aflyser en ferie i Sverige hos børnenes bedstefar, så vælger de fire søskende alligevel at tage af sted. Noget går galt med den gamle jetbot, som børnene skal flyve med, og pludselig befinder de sig i en by ved navn Aarhus. Ved hjælp af en gammel bog og nye venner, som de møder undervejs, må de selv finde vejen hjem til deres bedstefar. Denne serie er god til højtlæsning fra 8 år og selvlæsning fra 10 år.

Gro

Er det muligt at leve i en verden uden historier? Gro på 13 år er ikke helt som sine jævnaldrende. Godt nok bor hun sammen med sin hund Laika og sin mor i en ganske almindelig lejlighed, men hendes ansigt er misformet, og i skolen bliver hun mobbet. Heldigvis har hun sine historier, som hun skriver ned i notesbøger, og en dag overfører hun en af teksterne til en krydsfinerplade, som skal hænge på skolens mur. En mystisk mand opsøger hende, og Gro finder ud af at hendes historier er helt særlige. Bogens illustrationer er faktisk linoleumstryk, og den egner sig til selvlæsning for børn fra 10-14 år.

Materialer