Lærke Baggers formødre og fædre

04.01.24
”Vis mig dit strikketøj, og jeg skal sige dig, hvem du er” - Gammelt russisk ordsprog

Lærke Baggers æstetik, strikkeunivers og strikkerevolution har ramt de danske strikkere. Hun er helt sin egen og kendt blandt både de unge og de ”gamle” strikkere. Her vil jeg skrive om to tidligere, revolutionerende strikdesignere, som stadig kan inspirere os.

For 50 år siden udgav Kirsten Hoffstätter sin første bog med Hønsestrik. Et fænomen, en æstetik, en teknik, som opstod i Danmark, men blev kendt ud over landets grænser. Ideen til Hønsestrik opstod i det kollektiv, hvor Kirsten Hoffstätter boede. Kollektivet var politisk bevidste og ønskede strik, der på alle måder var i opposition til det bestående. Det var en protest mod garnfirmaerne, der kun ville sælge deres opskrifter, hvis man samtidig købte garn til opskriften. Det var en protest mod massefremstillet garn, mod garn der indeholdt kunststoffer. Det var en protest mod forbrugersamfundet, køb-og-smid væk kulturen. Det var en protest mod autoriteterne og skolen og håndarbejdsseminarierne, hvor man lærte at strik skulle være på en bestemt måde og der måtte ikke være fejl i det strikkede. I stedet ønskede Kirsten Hoffstätter at sætte fantasien fri, at frigøre sig fra autoriteterne, at lave bæredygtigt tøj, at lave individuelt strik, hvor man kunne vise, hvem man var og hvad man stod for. Strik skulle være en samfundsrevolution.

Kirsten Hoffstätter lavede sit manuskript med nogle ultrakorte grundopskrifter, der bestemt ikke var størrelsesinkluderende (noget man går op i i nutidens strikkeopskrifter), det var op til strikkeren selv at få det til at passe, så en begynderbog er det bestemt ikke. Manuskriptet indeholdt masser af diagrammer på figurer mm, som man kunne ”male” sit strik med. Man kunne vise, hvem man var, hvad man interesserede sig for, hvor man stod politisk, i sit valg af de figurer, man strikkede ind i sit strikketøj. Kirsten Hoffstätter foretrak at strikke med naturlige garner, men ren uld var dyrt, så man købte uspunden uld fra Island eller man strikkede med bomuldsgarn. Men ingen forlag turde binde an med hendes strikkerevolution. Så hun måtte oprette sit eget forlag, det kom til at hedde Hønsetryk og skulle kun udgive bøger skrevet af og til kvinder og være et kvindepolitisk forlag.

Allerede indenfor et år var første Hønsestrik bog solgt i over 30.000 eksemplarer, så mon ikke der var nogen af de konventionelle forlag, der ærgrede sig. Kirsten Hoffstätter udgav herefter et bind 2 og 3 og heri medtog hun breve, kommentarer, kritik og debat fra læserne. Rigtig i tidens ånd.

Hvis man gerne vil have nogle opdaterede Hønsestrik bøger har svenske Anna Bauer udgivet 2 fine bøger.

En anden strikkeguru, jeg vil fremhæve, er Kaffe Fassett. Han er født i San Francisco, men flyttede sidenhen til England. Den første strikkebog kom i 1985 (på dansk i 1988) og hed ”Den fantastiske strikkebog”. I forordet skriver Kaffe Fassett: ”Jeg blandede lystigt farver og strukturgarner, lavede knuder på garnet midt på pinden og brugte 20 forskellige farver på én pind”. Kaffe Fassett har et farveglad univers med geometriske mønstre og som du kan læse ud af ovenstående citat er hans modeller meget egnede til at få brugt alle sine garnrester og sætte farver sammen til sin helt egen unikke garderobe. Nogle af opskrifterne har måske nok et design, der for nogen er for firser/halvfemser agtige, men den dygtige strikker kan sagtens lade sig inspirere og tilpasse opskrifterne til et mere nutidigt design.

Vi har bøgerne på Vejle Bibliotekerne og vi låner dem gerne ud til jer, der laver slowfashion.

 

P.S. Foto'et er forsiden af Hønsestrik 2. Hør Alma (tidligere Kirsten) Hoffstätter fortælle om forsiden (som også er et bryllupsbillede) i DR udsendelsen: Husker du årtierne?...året er 1974

Materialer