Bogforside Shuggie

Bookerprisen 2020 - årets bedste romaner på engelsk

08.12.20
Forfatteren Douglas Stuart er i 2020 vinder af den prestigefyldte britiske “Booker Prize for Fiction” med debutromanen Shuggie Bain. Mange spår, at vi med vinderen har fået en ny litterær klassiker.

“Shuggie Bain is destined to be a classic — a moving, immersive and nuanced portrait of a tight-knit social world, its people and its values”. (Margaret Busby, dommerpanelet)  

Shuggie Bain - om en barndom i Glasgow 
Shuggie Bain af Douglas Stuart er en autobiografisk roman om at vokse op som søn af en enlig mor i 1980'ernes Glasgow under Thatcher-æraen, hvor arbejderklassen havde trange kår. Det er en rå, ærlig og smuk kærlighedshistorie om båndet mellem mor og søn.  Romanen giver et nuanceret portræt af drengen Shuggie, der føler sig ‘queer’ og anderledes i det traditionelle skotske samfund og som samtidig må hjælpe sin alkoholiske mor.  Selvom romanen tegner et dystert billede af en barsk barndom, er den hjertevarm og humoristisk skrevet. Den viser, at selv i de fattigste steder finder vi drømme og håb. Historien afspejler forfatterens kærlighed til sin barndomsby Glasgow og dens ukuelige befolkning.   

Årets tema: Håb og medmenneskelighed 
I prisens “shortliste” 2020 er seks finalister, og udvalget er kendetegnet af større diversitet i forhold til tidligere år, fordi listen indeholder fire debutromaner, fire bøger af farvede forfattere og flere kvindelige forfatter. Emnerne i årets romaner er meget forskellige og omhandler bl.a. klimaforandringer, kvindeliv i Zimbabwe og demens. Men et gennemgående fælles tema for de seks forfattere er individet, der kæmper for at opretholde håb og menneskelighed under selv de mest krævende vilkår - uanset om det er at være homoseksuel i 1980ernes fattige Glasgow, eller om det er at være en etiopisk kvindelig frihedskriger i 1930'erne. 

Shortlisten - de øvrige fem finalister i 2020. Romanerne kan lånes som e-bøger og lydbøger på eReolen Global:

 • The New Wilderness af Diane Cook (USA).
  Dystopisk roman om en gruppe mennesker, der prøver at overleve i en fremtid ødelagt af miljøkatastrofer. Moderen Bea tager datteren Agnes med fra den overbefolkede storby til Wilderness State, det sidste vilde naturområde i verden.
   
 • This Mournable Body af Tsitsi Dangarembga (Zimbabwe)
  Om den 40-årige Tambuzais liv i Zimbabwe, hvor hun som kvinde må kæmpe mod racisme og sexisme, da hun tager et job indenfor øko-turisme.
   
 • Burnt Sugar af Avni Doshi (USA)
  Roman om det komplicerede og intense forhold mellem mor og datter i en kaotisk indisk familie. Moderen får alzheimer og den gravide datter må nu tage sig af moderen, der derimod aldrig tog sig af datteren. 
   
 • The Shadow King af Maaza Mengiste (Ethiopien/USA)
  Historisk roman om afrikanske kvindelige frihedskrigere, som gjorde oprør mod 1930'ernes europæiske fascister. En fortælling om kvinder i krig, kærlighed og tidens gang.  
   
 • Real Life af Brandon Taylor (USA)
  Roman om Wallace, der som ung, sort og homoseksuel må kæmpe med isolation og intriger i et amerikansk universitetsmiljø. Om videnskabelige eksperimenter og moderne venskaber.

På eReolen Global kan du låne mange andre engelsksprogede romaner, som har været nominerede til Bookerprisen gennem årene.

God læselyst.

/Lone Ulvbjerg, Vejle Bibliotekerne

Materialer