Børnetegning som illustration af Historie nummer 301 af Louis Jensen

Historie nr. 301

04.06.21
Bog-Bents Blandede Bolsjer (nr. 7)


- om den etbenede engel Elsa Markheim.

Louis Jensen (1943-2021) har skrevet 1.001 firkantede historier i 11 bind, 10 bind á 100 historier og én historie i det ellevte. Illustrationerne har fantastiske Lilian Brøgger stået for. Historierne – og illustrationerne – er skæve, underlige, krøllede, morsomme, alvorlige, smukke, rørende ... historier, og det forunderlige er, at selv børnehaveklassebørn forstår dem helt umiddelbart.

Engang gav jeg en børnehaveklasselærer (Kirsten Steen, Petersmindeskolen) ”Hundrede firkantede historier” fra 2002. Det er den fjerde samling af de firkantede historier, hvor historie nummer 301 handler om den etbenede engel Elsa Markheim.

Historie nummer 301 af Louis Jensen

 

Meget enkelt læste børnehaveklasselæreren nogle af historierne højt for børnene, der skulle kvittere med en tegning. Det var forbløffende, hvor klart de havde fanget pointen med den etbenede engel Elsa Markheim, der hvert forår skal hoppe på knopperne for, at blomsterne kan springe ud. (Se illustrationen!)

Louis Jensen kaldte sine ”Hundreder af historier” for en slags Marx Brothers-historier. Måske kunne de slet ikke være skrevet, hvis ikke han havde set Marx Brothers-film, fortalte han engang. Marx Brothers latterliggør autoriteterne, de fire ”tåber” bringer dem til fald, og fælles latter får den falske autoritet til at bryde sammen. Det var det anarkistiske, galskaben, der tiltalte ham, for satire og latter punkterer det selvhøjtidelige. Revyer, parodier udstiller det tåbelige, og latteren forløser. ”Jeg vil gerne skrive en lattervækkende historie, for jeg sætter stor pris på det sjove, på humoren og det skøre,” fortalte Louis Jensen engang, da jeg interviewede ham. Jensens humor lå meget i det underforståede, det underspillede, og det kommer frem på mangfoldige måder i ”Hundreder af historier”, der er helt enestående litteratur for børn og andre barnlige sjæle.

 

/ Bent Rasmussen, juni 2021

Materialer