Sort is af Helene Uri

Hvad sker der med os, når vi isoleres? 

20.03.20
​​​​​​​Mange af os er i disse uger isolerede fra omverdenen. Enten fordi vi er i karantæne eller fordi vi frivilligt har valgt at blive hjemme.

I medierne kan vi læse parterapeuter og psykologer fortælle om hvad det gør ved os – og vores ægteskab. De forventer både skilsmisser og corona-babyer!

Den norske forfatter Helene Uri har skrevet en rigtig god roman om hvad der sker inden for hjemmets fire vægge i en sådan situation. Romanen hedder ”Sort is” og handler om det ældre ægtepar Ebba og Karl. De har levet et langt liv sammen på godt og ondt, med store oplevelser og masser af almindelige hverdage. I de vinterdage hvor romanen finder sted, bevæger ægteskabet sig ud på tynd is. Myndighederne har frarådet al udgang. Den norske vinter er hård og et isslag har gjort det livsfarligt, især for ældre, at gå ud. Nu udspiller sig et nærmest ibsensk psykologisk drama i Ebba og Karls dagligstue og vi bliver som læsere vidne til to mennesker, hvis liv blottes for os og hinanden. Vi følger parret i 7 dage. De er ikke helt enige om hvorvidt de skal følge myndighedernes henstilling om at blive indendøre. Så her præsenteres vi for den modige og egenrådige Ebba og den mere sindige Karl. Da isslaget jo kom pludseligt, har de ikke købt et lager af fornødenheder, så efterhånden løber de tør for både kaffe og mad. Det kommer der særlige og opfindsomme madretter ud af! Det er Ebba der fortæller om ægteskabet, børnene, arbejdet, kriserne og glæderne. Men vi fornemmer at hendes sandhed ikke nødvendigvis er hele sandheden! Det er en troværdig og meget velskrevet roman om ”et helt normalt ægteskab” som de vel er flest? Når læsekredsene igen kan mødes med hinanden, er det en oplagt titel at tage fat på.

Bogen kan desværre ikke læses eller lyttes fra eReolen, men det kan heldigvis andre af hendes bøger. Flere af dem kredser også om hvem ”der ejer sandheden”.

 

Materialer