Forsiden af Celines bog Krig

Celines Krig

05.02.24
En litterær sensation

Louis-Ferdinand Celine er en af fransk litteraturs store forfattere. Han levede fra 1894-1961. Han debuterede i 1932 med ”Rejsen til nattens ende”, en roman som forargede OG henrykkede med sin nye skrift, en skrift, der var grov og sortsynet.

I frygten for endnu en verdenskrig, udviklede Celine et antisemitisk standpunkt, som han gav udtryk for i flere pamfletter. Disse synspunkter gjorde, at han under krigen, i 1944, måtte flygte fra Frankrig i frygt for repressalier fra den voksende franske modstandsbevægelse. Celine flygtede faktisk til Danmark, hvor han boede indtil 1951*. Ved flugten efterlod Celine nogle ufærdige romaner i sin lejlighed i Paris. Disse manuskripter gik tabt. Troede man…

For i 2019 afsløredes det, at de ufærdige romaner var i en fransk kritikers varetægt. Han havde lovet ikke at udgive romanerne, før Celines enke var død, hvilket hun gjorde, da hun var 107 år gammel i 2019. Romanen ”Krig”, som formodentlig er skrevet i 1933-34, og udkom i Frankrig i 2022. Det var en litterær sensation.

Flere af Celines værker har krig som omdrejningspunkt/udgangspunkt. Han deltog selv i 1. verdenskrig. Det blev dog en relativ kort ”karriere” som soldat, da han blev såret. I romanen ”Krig” sker det samme for hovedpersonen Ferdinand, han bliver såret og gør sit til at menene opfattes så store, at han ikke længere kan deltage aktivt i krigen. Han får tildelt en tapperhedsmedalje, som han nok ikke helt har fortjent. I hvert fald har han en anden følelse end ligefrem tapperhed indeni, måske nærmere fejhed. Men medaljen giver anerkendelse og tryghed, da de sårede soldater også lever i frygt for anklager om desertering.

Krigen bliver brugt som en anledning til at beskrive det depraverede menneske, til at beskrive menneskets sande jeg, som det kommer frem under pres, som det kommer frem under en krig. Der bliver en stor grøft mellem soldaterne og de civile. Det at have deltaget i krig, sætter sine voldsomme spor, både mentalt, men også fysisk, som Ferdinand, der oplever konstant voldsom støj i sit ene øre.

Jeg læste bogen med stor fornøjelse. Sproget er helt usædvanligt og indeholder vidunderlige metaforer og skønne ord som ”fodtudser” og ”klytpande”. Det groteske indhold er underholdende og galgenhumoristisk. Nogen læsere vil dog nok blive stødt over det til tider ret vulgære sprog, de ret vulgære og liderlige personer.

”Krig” er et ufærdigt manuskript, men læseren bliver ført sikkert igennem af oversætter Troels Hughes Hansen, som har sat små noter ind, hvor teksten ellers ikke ville give mening og lavet en oversigt med personerne i bogen. Lilian Munk Rösing har skrevet et rigtig godt forord til bogen, læs det gerne igen, efter du har læst bogen.

 

* under sit ophold i Danmark, sad Celine fængslet i Vestre Fængsel, fordi Frankrig ville have ham udleveret, men de danske myndigheder ville ikke udlevere ham uden at kende til, hvilken skæbne, der ventede ham i Frankrig, så man "forvarede" ham i Vestre Fængsel. Forlaget Antipyrine udgav i 2017 en samling med breve, som Celine skrev under sit ophold. Disse breve er også oversat af Troels Hughes Hansen.

 

Materialer