Foto af bogen Mestrene

Mestrene af Malte Tellerup

08.01.24
Endelig en roman om håndbold - mød forfatteren den 10/1 på Vejle Bibliotek

Der er ikke skrevet ret meget dansk skønlitteratur om sport, slet ikke om håndbold. Og er det egentlig ikke underligt, når nu Danmark gør sig så godt i den sportsgren? Heldigvis har vi så en dygtig ung forfatter, som selv har spillet håndbold på højt plan og dermed har kunnet skrive en håndboldroman ”indefra”. Malte Tellerups ”Mestrene” er en såkaldt autofiktiv roman om drengen/den unge mand Malte og hans liv i håndbold. Denne roman kunne have været om en af dem, vi snart skal se i fjernsynet, når EM i herrehåndbold begynder den 10. januar.

Malte bliver født ind i en håndboldfamilie. Mor og far spiller håndbold og er aktive i den lokale klub og ”lever” deres liv i håndboldklubben. Malte og hans lillebror begynder at spille håndbold, bliver begge talentfulde på målmandsposten.

Forfatteren beskriver rigtig fint og reflekterer over de mange aspekter indenfor håndboldverdenen (som kan overføres til en del andre sportsgrene): bredden kontra eliten. Forskellige træningsmetoder og deres konsekvenser. Konkurrencen om pladserne på et hold, hvis succes samtidig er afhængig af samspillet. Klubfølelsen. Klubkulturen.  Manderitualerne/styrkeprøverne i omklædningsrummet (pisse på hinanden i bruserummet, klaske med håndklæder på ballerne, vurdere/kommentere hinandens intime udstyr osv), ulækre/ubehagelige/nedværdigende indvielsesritualer. Kønsrollerne/sexismen i sporten. Forældres mere eller mindre dårlige opførsel på sidelinjen. Når der er vindere, må der nødvendigvis også være tabere, sådan må det være i konkurrencesport, men bør det nødvendigvis også være sådan i samfundet, reflekterer Malte.

Og så får vi Maltes personlige håndboldhistorie: hvordan han bliver trænet, talentet, adrenalinen, vindermentaliteten, rusen, når det lykkes at være den afgørende faktor i en kamp. Malte synes, det er svært at begå sig udenfor håndboldhallen, føler sig socialt akavet. Han er en følsom dreng, har et ambivalent forhold til ”presset”, det sætter sig i ham, men samtidig bliver han afhængig af presset.

En ulykke på snowboard, hvor Maltes håndled kommer til skade og han får forkert behandling af skaderne, gør til sidst, at Malte må indstille håndboldkarrieren. Men det betyder ikke, at han kan slippe dét, som har været med til at gøre ham til et talent: ønsket om at presse sig selv, vindermentaliteten, kropsdyrkelsen. Malte beskriver det sådan, at for at blive topspiller, skal det arbejdes ind i kroppen, så spilleren på banen reagerer instinktivt, for det går så hurtigt, at spilleren ikke kan nå at tænke. At få det indarbejdet i kroppen, er noget, der sker via de mange timer i træningshallen. Og Malte har netop fået det indarbejdet i kroppen, så han kan ikke slippe det igen. Da han ikke kan udleve det i sporten mere, tager han det med ind i sit øvrige liv, for eksempel i arbejdet med at blive forfatter.

Malte beskriver også mere personlige forhold. Han beskriver den spirende seksualitet, som for hans vedkommende rettes mod begge køn. Noget, som ikke er velset i den mandekultur, han møder i håndbolden. Han beskriver sit forhold til sin far. Som dreng føler han sig ikke set, men der er meget forsoning i den voksne Maltes syn på farens gøren og laden. Forældrene bliver skilt, men håndbolden forbliver samlingspunktet i familien. Som dreng håber han som mange andre skilsmissebørn at kunne forene forældrene igen. Det er således også en bog om almene, menneskelige problemstillinger.

Malte Tellerup fortæller mere om sporten og bogen på Vejle Bibliotek, onsdag den 10. januar. Kom og få den ideelle opvarmning til årets EM i håndbold for herrer. Eller den ideelle opvarmning til jer, der skal læse og diskutere bogen i DR Romanklubben. Bogen er nemlig nomineret til DR Romanprisen.

Materialer