Forfatter Svend Åge Madsen fotograferet af Marcus Trappaud Bjørn i 2019
Svend Åge Madsen fotograferet af Marcus Trappaud Bjørn i 2019

Stort forfatterjubilæum

30.12.23
Svend Åge Madsen fejrer 60 års forfatterjubilæum

Hurra for Svend Åge Madsen og hans på alle måder store danske forfatterskab.

Der er næppe mange, der har læst alle hans bøger, som tæller mere end 50 værker. Heller ikke jeg, men 10-12 af dem, vil jeg tro. Og den første jeg læste, slog benene væk under mig og gjorde at jeg valgte litteraturens vej. Jeg var netop færdig på gymnasiet, ret skoletræt, men ikke læsetræt. Jeg faldt over "Tugt og utugt i mellemtiden" hos den lokale boghandler, anede ikke, hvad jeg gik ind til, kendte ikke forfatteren. MEN det var så skelsættende en læseoplevelse, at jeg nu vidste, at jeg selvfølgelig skulle arbejde med bøger/litteratur. Jeg gik ind i selvsamme boghandel og spurgte efter arbejde, jeg var heldig, de stod netop og søgte en barselsvikar. Jeg arbejdede i boghandelen i nogle år, hvorefter jeg studerede til bibliotekar, for kærligheden til litteratur var vakt.

Svend Åge Madsen blev min skæbne.

"Tugt og utugt i mellemtiden" er en vild roman, der rummer det hele. Den handler om Ludvig Alster, der bliver dømt for et mord, han ikke har begået. Han flygter fra fængslet efter 12 år, fordi han vil have hævn over de 3 personer, der fik ham uskyldig dømt: dommeren, politibetjenten og journalisten. Romanen har flere fortællere, der "styres" af forfatteren Ato Vari, der lever i fremtiden, engang efter år 2000 (romanen udkommer i 1976 og foregår i 1970erne). Ato Vari skriver således ude fra fremtiden en historisk roman, som foregår i 1970erne, lettere fordrejet, for hukommelsen er ikke altid lige god, samtidshistorisk kan man også kalde den, da Madsens roman udkommer og foregår i 1970erne. Ato Vari undersøger også, hvad litteratur gør ved sine læsere. Som det måske fremgår af dette lille resumé er "Tugt og utugt i mellemtiden" både en historisk, samtidshistorisk og science fiction roman, den rummer masser af kriminalstof og masser af kærlighedshistorier, svær at gengive, men med masser af fantasi og du får brug for hver en hjernecelle. 

På studiet på biblioteksskolen i Aalborg læste vi en af Svend Åge Madsens andre store, fabulerende romaner: "At fortælle menneskene". Her undersøges begrebet identitet som noget, der bliver til via de historier og oplevelser, vi får gennem livet, og som til sammen bliver til en fortælling. Helt konkret i romanen ved at den vanskabte og isolerede pige Ikona får fortalt historier om mennesker og dermed får en forståelse for mennesket og den omverden, hun aldrig har mødt i virkeligheden. Og hvilke fortællinger. Her udfolder Svend Åge Madsen hele sit repetoire.

Svend Åge Madsen kan andet end de store, fabulerende fortællinger. Han har skrevet abstrakt avantgarde, han har skrevet kriminalromaner sammen med sin kone Bendte Ingerlise (under pseudonymet Marianne Kainsdatter), han har skrevet science fiction, heriblandt ungdomsromanen "Jagten på et menneske" og derudover vil jeg fremhæve "Se dagens lys" og "Lad tiden gå".

Madsen skriver også glimrende noveller, læs for eksempel "Manden der opdagede at han ikke eksisterede".

"At læse Svend Åge Madsen er som at blive medlem af en ny familie, der konstant knopskyder med nye vittige, vanvittige og vandskabninger", skriver Karina Søby Madsen i sit portræt af Svend Åge Madsen på Forfatterweb
Så hvis du "trænger til en ny familie", vil jeg stærkt anbefale Svend Åge Madsens store fortællinger. Mange af Madsens personer går igen i mange af romanerne. Således kan en hovedperson fra én roman, være biperson i en anden. 

Svend Åge Madsen er en meget fantasifuld,eksperimenterende, humoristisk og velskrivende forfatter, der udfordrer genrerne og gerne begiver sig ud i filosofiske og videnskabelige områder. Så hvis du vil holde din hjerne frisk, bør der stå Madsen på din læserecept, omend det kan være en svimlende oplevelse.

Jeg håber, Svend Åge Madsen har fået en velfortjent hilsen fra dronningen i anledning af jubilæet og tak fra statsministeren og alle os taknemlige læsere for at han ikke er gået på pension endnu, trods sine 84 år, nej tværtimod er Svend Åge Madsen stadig stærkt skrivende og han udgiver endnu en bog i 2024. En stor tak og et stort tillykke skal i hvert fald lyde fra denne læser og litteraturformidler.

Materialer