National September 11 Memorial, World Trade Center

20 år efter den 11. september 2001

Der er gået 20 år siden terrorangrebet forandrede verden for altid.

Tirsdag den 11. september 2001 kaprede arabiske terrorister fire passagerfly i USA. De brugte de tre af dem som selvmordsmissiler mod World Trade Centers to tvillingetårne i New York og mod Pentagon, forsvarsministeriet i Washington D.C. Det fjerde fly, der sandsynligvis havde kurs mod Kongressens hovedkvarteret i  Capitol, styrtede ned på en mark i Pennsylvania efter kamp mellem passagerer og flykaprere.
I alt kostede angrebet over 3000 menneskeliv.

Én dag, der aldrig bliver glemt

De fleste af os husker nok, hvor vi var den dag, da verden pludselig blev totalt forandret. Hvad vi lavede, da alle nyhedskanaler i verden fyldtes af voldsomme billeder: De to tårne, der styrtede i grus. De hårdtarbejdende brandmænd og redningsfolk tildækket i støv, som med deres eget liv som indsats kæmpede for at redde de nødstedte mennesker. 

Ikke desto mindre findes der nu en hel generation af børn og unge, som ingen erindring har om terrorangrebet. De 20 år, som er gået siden den skelsættende dag, giver os derfor grund til at reflektere over angrebet og de konsekvenser det fik.

Vi mærker den 11. september dagligt

Det storstilede og koordinerede angreb blev udført af  medlemmer af terrornetværket Al-Qaeda, der i begyndelsen af 1990érne var grundlagt af saudiarabiske Osama bin Laden. Verden var i chok efter angrebet og spændingerne mellem øst og vest steg. USA’s daværende præsident, George W. Bush, mobiliserede straks de væbnede styrker og fik moralsk støtte fra mange andre lande. Det førte til USA’s angreb på Afghanistan samt invasionen i Irak og var starten på 20 år med krig og en forandret verden for altid.

For der var ikke kun tale om angreb på USA, men på hele verden, og at terrorangrebet ændrede verden, mærker vi på mange måder. 

Ét eksempel er, når vi skal ud at flyve, hvor der er forhøjet sikkerhedsniveau. Vi skal af med skoene og må ikke tage en flaske vand med ombord. En anden stor konsekvens er, at angsten for terrorisme er blevet plantet hos mange og netop den diffuse trussel kan anses som en sejr for terroristerne.

Store historiske begivenheder præger altid kulturen og der er kommet mange romaner og film om emnet. De giver os mulighed for at reflektere over begivenhederne.
Læs mere om den dag, som vi hverken kan eller må glemme, i vores forslag herunder eller på Faktalink.

Materialer