Dansk blues mister sin nestor
Dansk blues mister sin nestor

Dansk blues mister sin nestor

08.07.20
Pianist, guitarist, sanger og aktiv bluesmusiker på i mere end 55 år Troels Jensen er død, 74 år.

”De kan lide ham.” Den internationale bluesguitarist Otis Grand nikker anerkendende mod ’byens bedste band’ The Healers. Rytmegruppe, to sangerinder og tre saxofoner, der varmt, entusiastisk og professionelt opfylder Troels Jensens drøm om et stort orkester, der lyder ”som når man tager kæresten med ud at danse”.

Musikerne værdsætter kapelmesteren. Det kan høres. Og ses på scenen. En afløser i blæsergruppen er til daglig værdsat jazzsolist, men har lyst til at træde ind i Troels Jensens bluesverden.

Den fik sin lyd i 1960’erne, på guitar og klaver efter at kornetten og "St. Louis Blues" var lagt på jazzhylden.

Delta Blues Band-bassisten Søren Engel erindrer i pigtrådsdagene at spille med Troels Jensen på Bakken "men han var for blues'et for de andre. Det var for tidligt på det tidspunkt, simpelt hen".

Men det blev snart til en lang op-, ned- og rundtur med Delta Blues Band, der som Delta Cross Band en overgang trak massive publikum.

Troels Jensen om at være topnavn eller ikke: ”Det er ikke noget, jeg beskæftiger mig med. Bare vi får lov at spille og have fred på den måde, at vi ikke skal slås med de daglige økonomiske problemer, og folk synes om det, så må man være godt tilfreds.”

Ligesom han heller ikke søgte nyt for det nyes skyld: "Jeg er tilhænger af, at man arbejder på en tradition, og man udvikler det stille og roligt og naturligt ikke ud fra kommercielle hensyn om at skabe nye og nye og nye ting.” Det levede han op til. Også som studiemusiker. Kollegerne gik efter hans lyd og hans personlighed. Troels Jensen ikke kunne trykke på en knap og på kommando spille som bluesguitarister som BB og Freddie King eller boogiepianister som Jimmie Yancey og Pete Johnson. Han kunne kun spille som Troels Jensen, men besad også en favnede kærlighed og indlevelse i genren og evnen til at formulere det i sange som "Beautiful City of My Dreams", som Fats Domino burde have indspillet.

Som en iagttagende, snakkende, underholdende, morsom og underfundig mand var man ikke tvivl om den gamle arbejderdrengs ståsted og holdninger, hans blik for mennesker og hans præcise øre for ærlig musik.

”Det er den fedeste rock and roll koncert, jeg nogensinde har hørt,” lød det præcist om den rodfæstede amerikanske gospelkvartet Blind Boys of Alabama. Som så mange bluesmusikere havde Troels Jensen et ben i gospel – det er to sider af samme sag. Historien fortæller, at han opsøgte den banebrydende gospelsanger Sister Rosetta Tharpe (og rockguitarens mormor), og at hun opfordrede ham til at forsætte med guitaren og musikken. Tak for det Sister.

Troels Jensen skulle have spillet i Crossroads Vejle 11. oktober. I stedet kan du finde hans musik på dit bibliotek.

Materialer