Sarah Engell fotograferet til Forfatterskærmen
Sarah Engell fotograferet til Forfatterskærmen

SARAH ENGELL: Følelser får os til at huske det vi læser

Sarah Engell er blevet interviewet til Forfatterskærmen

Det er vigtigt, at lyset falder helt rigtigt denne dag i filmstudiet i Randers. For i dag skal de tre forfattere Sarah Engell, Peter Øvig Knudsen og Maren Uthaug foreviges til Forfatterskærmen. En stor aflang touchskærm, der giver dig mulighed for at møde forfattere ’så live som muligt’ i biblioteksrummet. Læs mere om Forfatterskærmen her.

Allerede inden dagens optagelser begynder, står mannequin-dukken ’Karen Hanne Hansen’ derfor klar i spotlyset foran kameraet. Hun markerer, hvor de tre forfattere skal stå for at være lige midt i billedet. Og ved at stå der, ’hjælper’ hun fotografen Morten Madsen med at indstille de fire store spotlys.

Det handler dog ikke kun om, hvordan forfatterne ser ud under optagelserne. Slet ikke. Til Forfatterskærmen svarer de på spørgsmål omkring deres eget forfatterskab. Og de sætter i den forbindelse ord på, hvad litteraturen kan, og hvorfor den er vigtig.

Verden set igennem andres øjne

Sarah Engell, der især er kendt for sine ungdomsromaner, kommer til optagelserne direkte fra et skriveophold på Ørslev Kloster. På sådan et ophold kan hun nemlig komme ordentligt ind i stoffet og helt ind under huden på sine romankarakterer.

I det hele taget bruger Sarah Engell lang tid på at researche sig frem til, hvordan det er at være i andres sko. Hun fortæller, at hun ofte interviewer folk, der minder om hendes romankarakterer. Og så digter hun videre på de oplysninger, hun får.

Selvom hun på den måde tager udgangspunkt i fakta, bevæger hun sig derfor over i skønlitteraturen. For hende kan skønlitteraturen nemlig noget helt særligt. Den kan vække vores følelser og sætte vores værdier til debat. Fiktionen giver os lov til at sanse, føle og opleve verden, som den ser ud fra et andet menneskes perspektiv.

”Det er derfor, at fiktionen styrker vores empati og vores evne til at reflektere over vores eget liv, værdier, valg og blik på verden. Og så styrker fiktionen også vores forestillingsevne og minder os på den måde om, at samfundet ikke behøver at se ud, som det gør. Samfundet kan ændres. Der er desuden lavet undersøgelser, der viser, at hvis vi er følelsesmæssigt involverede, så husker vi bedre, det vi læser.”

Her ses Sarah Engell sammen med de udsendte medarbejdere fra Vejle Bibliotekerne
Materialer