Informationssøgning til opgaver

Introduktion til opgaverelateret informationssøgning som bygger på bibliotekets erfaring med hjælp til elevers informationssøgning på ungdomsuddannelserne.

Vores erfaring er, at elever på ungdomsuddannelserne ofte mangler kendskab til steder med troværdig information, samt basal viden om informationssøgning.

Denne introduktion kommer fx ind på: Hvad er et godt emne at skrive om? Har jeg forstået emnet korrekt? Korrekt brug af Google, Wikipedia, Faktalink og Infomedia. Hvilke ord er centrale for mit emne? Hvordan organiserer jeg søgeord? Hvornår er det nødvendigt at søge på dansk og engelsk? Søgesprog og filtrering: hvordan præciserer jeg min søgning? Hvordan finder jeg bibliotekernes materialer, og hvordan får jeg fat i dem? Hvilke andre steder er gode at søge i? AI chatrobotter: hvornår og hvordan kan de bruges? Kildekritik i praksis? Kan jeg få hjælp af biblioteket til informationssøgning? Hvis det ønskes, kan tips til udarbejdelse af litteraturliste også indgå.

Formål: Primært at forbedre elevernes informationssøgning i deres aktuelle opgaver/projekter. Sekundært at forberede eleverne, så de står bedre rustede til informationssøgning på ungdomsuddannelser og senere uddannelser/livssituationer. 

Klassetrin:
9. klasse (én eller flere klasser)

Tidspunkt:
Hele året.

Varighed:
2 x 45 minutter.

Sted:
På skolen eller på Vejle Bibliotek. Eventuel webinar-version kan aftales, hvis det ønskes.

Praktisk info:
Afholdes typisk i forbindelse med projekt- eller opgaveskrivning, men kan afholdes på alle tidspunkter.

Booking:
Senest 3 uger før til Kalle Nielsen: kalln@vejlebib.dk

 

Hjælp til projektopgave som MinUddannelse læringsforløb

De frie læringsforløb på MinUddannelse er lige til at kopiere, tilpasse og afvikle.Læringsforløbene findes på indgangssiden med inspirationsforløb på MinUddannelse.net.

Klassetrin:
8.-9. klasse.

Indhold:
Frit MinUddannelse læringsforløb. I forløbet tjekkes for oprettelse som folkebiblioteksbruger og bruger af bibliotek.dk. Det afklares hvad opgaveramme og informationsbehov er. En hvad-hvor-hvordan søgemodel (informationsbehov, -ressourcer og -søgning) udfoldes i tre afsnit.

Link:
Gå til læringsforløbet på MinUddannelse.

Yderligere info:
Har du spørgsmål eller feedback, kontakt Kalle Nielsen.