Lektørudtalelse

Forfatter: Liselotte Henriksen

Journalisten Jakob Johannsen og fotografen Ole Raffel gengiver her i samarbejde med kongehusets kokke en række opskrifter fra det kongelige køkken, som prins Henrik har inspireret. Det er fornemme retter fra officielle middage, men især mere almindelige hverdagsretter, som prinsen har bragt med sig fra det sydfranske landkøkken, fra Østen eller som han har præget med sin egen smag og opfattelse af, hvad der er god mad. Selv kommer han til orde indimellem med meninger om menusammensætninger, krydderier, vine, indkøb eller køleskabets fordele og mangler. Nogle af de omkring 200 opskrifter på alle slags retter kræver både et håndelag og et køkken, som de færreste har, men mange af dem kan sagtens laves i en almindelig husholdning. Nogle er måske for eksotiske for de fleste eller kræver råvarer, der er svære at fremskaffe, men de fleste kan bruges som variation i hverdagen med lige så stor fornøjelse som opskrifterne i mange andre af tidens kogebøger. Så rent bortset fra at tilfredsstille læserens nyfigenhed, bl.a. med en række farvebilleder fra de kongelige slotte og middagsborde, men ikke med historier fra privatlivet omkring dem, har bogen også et både praktisk og fornuftigt formål