Årets bedste bøger 2021

– præsenteret af Britta Riis Langdahl og Barbara Rugholm, AarhusBibliotekerne, for Litteratursiden, og Else Zakarias, Vejle Bibliotekerne.

Her kan du se Litteratursiden og Vejle Bibliotekernes bud på årets bøger. Fik du læst dem?

2021-kataloger fra Vejle Bibliotek

De bedste danske bøger 

"Vi gør status over bogåret og præsenterer redaktionens bedste læseoplevelser, der rummer storslåede historiske og personlige skildringer og aktuel samfundsdebat om køn, klima og kriser."
/  Britta Riis Langdahl

Læs mere om bøgerne og om årets tendenser på Litteratursiden

De danske debutanter

"Herunder et udvalg af årets bedste danske debutanter, løbende opdateret."
/ Else Zakarias

 

De bedste oversatte bøger

"Valget har ikke være let i det hav af formidable udenlandske udgivelser, som er kommet i en dansk oversættelse i 2021."
/  Britta Riis Langdahl

Udvalget herunder af de bedste oversatte bøger er håndplukket af redaktionen på Litteratursiden, hvor du kan læse mere om de enkelte bøger.

Den bedste faglitteratur

"Faglitteraturen inviterer ind til emner, der spænder vidt fra personnære essays til molekylærbiologisk forskning og verdenshistorie med et blik på de kvinder, der gik forrest. Her er Litteratursidens bud på de bedste fra året der gik."
/ Britta Riis Langdahl

 

Den bedste lyrik

"Redaktionen på Litteratursiden giver her sit bud på den bedste lyrik fra året, der er gået. Lyrikken udtrykker med sine skarpe sansninger stor ambivalens i sin vekselvirkning mellem det grusomme og det smukke."
/  Britta Riis Langdahl

Læs mere på Litteratursiden.

 

De bedste børne- og ungdomsbøger

Litteratursidens anmeldere og redaktion har udvalgt årets bedste børne- og ungdomsbøger.

"Det har ikke været let, for der er kommet mange gode børnebøger i 2021. Alvorlige emner og stor alvor er en udbredt tendens i mange af børnebøgerne, og generelt er der kommet flere billeder og mindre tekst end tidligere. Der er desuden kommet en lang række spændende og seriøse fagbøger til børn om aktuelle emner fra klima og kønsidentitet til vaccinens historie, og så er et par af den danske børnelitteraturs grand old men og store historiefortællere udkommet med nye bøger i år."
/ Barbara Rugholm

Læs anmeldelserne på Litteratursiden.

Se også her, hvilke favoritter fra 2021, som børneformidlerne på Vejle Bibliotekerne har udvalgt:
Årets bedste børnebøger på Vejle Bibliotekerne - for 7–9 år
Årets bedste børnebøger på Vejle Bibliotekerne - for 10-12 år