Musik og opgaveskrivning
Her finder du de gode tips til opgaveskrivning.
Brug vejlebib.dk
Vejle Bibliotekerne har et udvalg af noder, materialer om musikteori, musikhistorie og musikere. Reserver materialet i god tid.
- Prøv dig først frem med få stikord og se, om du får rigtige søgeresultater. Benyt filtreringsmulighederne, hvis du får mange hits.
- Søg også med engelske ord, hvis du vil have et bredere udvalg. Mange musikmaterialer er engelsksprogede.
- se også vores vejledning i søgning på bibliotekets hjemmeside.
Brug bibliotek.dk
Søg, find og lån fra alle danske biblioteker
På Bibliotek.dk kan du søge i alle danske biblioteker og få sendt materialerne til dit lokale bibliotek. Du kan blandt andet søge efter noder, instrumentlære, komponister, musikhistorie, musikteori mv. Klik på “Se hvor den er hjemme” for en oversigt over hvor mange biblioteker, der har materialet hjemme.
Husk at bestille dine materialer i god tid og få gerne hjælp af dit bibliotek, hvis du synes, dit emne er svært at søge efter.
Artikler
Artikler om musik
Læs artikler og musikanmeldelser i tidsskrifter og aviser online, når du er logget ind med din biblioteksadgang på Bibliotek.dk. Vælg artikler i menuen over søgefeltet eller i drop down-menuen til venstre for søgefeltet. Søg på stikord eller kunstnernavn. Under ”Filtre” kan du vælge mellem ’Fysik/digital’, så du kun får online artikler frem. Får du mange søgehits, så kan du også filtrere under ’Emner’.
Vejledning til artikelsøgning i Bibliotek.dk.
Digitalt
Bibliotekets e-resurser
Vejle Bibliotekerne giver dig adgange til licenser og netressourcer om musikere og musikhistorie. Bl.a. Stingray Qello Concerts (rock, pop, jazz), Faktalink, BibZoom, Filmstriben og musikmagasiner på eReolen Global (Libby app).
Bibliotekets licenser er velegnede til inspiration og opgaveskrivning med troværdige kildematerialer.
- Se en oversigt over vores Digitale tilbud med vejledninger.
Nodesamlingen på Det Kongelige Bibliotek
Det Kongelige Bibliotek har en stor digital nodesamling, hovedsageligt danske komponister, der kan downloades online. Bl.a. Carl Nielsen. Samlingen rummer også håndskrevne noder og danske nodetryk helt tilbage fra 1500-tallet. Se temasiden om noder: “Få hjælp til at finde noder”.
Gale in Context: Highschool
Gale in Context er en omfattende engelsksproget database, der også indeholder mange musikemner. Især god til aspekter, der vedrører amerikansk musik- og kulturhistorie. Tips til søgning:
- Klik på ”Browse topics” og skriv ”music” i emnefelt
- Brug dernæst bjælken ”search within results” ved at skrive et ord eller et emne.
Explora (EBSCO MasterFile)
Explora er en engelsksproget database, der dækker alle emneområder, herunder musik, med artikler, magasiner, opslagsværker og primærkilder. Under ’Udforsk emner’ kan du vælge ”Arts and Music”.
Andre sider om musik på nettet (uden ansvar)
Nye musikstykker og noder er beskyttet af ophavsretsloven og derfor almindeligvis ikke gratis tilgængelige på internettet. Vær derfor opmærksom på kvaliteten af det musikindhold, du evt. finder.
Noder kan købes (tjek evt. gratis måned) på stepnote.dk, sheetmusicdirect.com, sheetmusicplus.com eller ved en søgning på Internettet efter titlen og teksten "sheet music". Undersøg, om biblioteket kan hjælpe med at fremskaffe materialet. Der kan være ventetid på det.
På internettet findes også forskellige sider med ældre noder, musikanalyser og musikteori. Herunder nogle eksempler (uden ansvar for indhold og reklamer):
Allmusic
www.allmusic.com er en omfattende database med informationer om bands i forskellige genrer. Her findes eksempelvis biografiske og diskografiske oplysninger om en lang række af artiklens grupper og solokunstnere.
Danmarks Radio – musik
www.dr.dk/drtv/musik indeholder bl.a. musikdokumentarer, koncerter og portrætter af musikere.
IMSLP: International Music Score Library Project
IMSLP er en stor samling af klassiske noder, partiturer og musiksindspilninger. Public Domain.
Musikteori:
Music Theory Online
Music Theory Online (MTO) er et online tilgængeligt tidsskrift med fri adgang. Artikler om musikteori og musikanalyse udgivet af ‘the Society for Music Theory`. Anvend fritekstsøgning efter kunstnere og musiknumre.
Musictheory.net
Bl.a. øvelser og gratis adgang til kurser i musikteori: www.musictheory.net/lessons
Musikipedia
Musikipedia er en dansk side om musikteori og analyse. Oversigt over musikudtryk: www.musikipedia.dk/musikudtryk
Musikonline
Musikonline.dk har introduktion til grundlæggende musikteori: musikonline.dk/musikteori/
Stepnote
Dansk online node- og musikbutik tilbyder gratis side om musikteori: www.stepnote.dk/gratis-musikteori