6. Bibliotekets betydning
Lyrikeren på besøg hjemme på Vejle Bibliotek i 1994
Den 6. oktober 1994 blev der afholdt forfatteraften med Inger Christensen på Vejle Bibliotek, og i samtalen med bibliotekar Mogens Faber, fortæller hun om, hvordan biblioteket i Vejle var et fristed for Vestbyens børn i 1940erne, da hun var barn. (Kruse, 1994).
“Jeg tror, det betød alt. Fordi alle lejligheder, folk boede i, de var meget små. Om sommeren legede man ude på gaden og såmænd også om vinteren." I forfatterens erindring står et tydeligt billede af datidens legendariske og principfaste bibliotekar Eleonora Sørensen: “... ganske vist var hun ret streng, men vi måtte godt tegne og læse. Og jeg tror, det betød virkelig meget”.
“Da jeg begyndte at gå i det, der dengang hed mellemskolen og for første gang fik tysk, der var jeg meget imponeret af, at man sådan kunne lære et mystisk andet sprog. Vores lærer fortalte om digtere, og jeg hørte om Goethes Faust. Jeg var 13 år, og jeg tænkte, det kan jeg da sikkert godt læse, nu har jeg haft tysk i nogle måneder. Og så kunne man godt gå ned på biblioteket og driste sig til at sige det, og så hentede de det bare uden videre ned i arkivet. Og så sad man der med de krøllede bogstaver og prøvede på at læse lidt”.
Inger Christensen fik desuden indskudt en bemærkning til tidens debat om udvalget af bøger på moderne biblioteker:
“Men sådan noget tror jeg ikke, man kan mere. Jeg ved ikke, måske står alle bøgerne nede i kælderen endnu? … apropos biblioteker og den megen snak om, hvilke bøger, der skal stå der. Faktisk så skal alle bøger jo står der, for før eller siden kommer der altid en eller anden mærkelig person forbi, der lige netop griber ud efter noget helt uforståeligt, som han ellers aldrig havde mødt”. (Forfatteraften, 1994)
Vejle Bibliotek lå i Inger Christensen barndom og ungdom på Flegborg 16, hvor det nuværende Vejle Kunstmuseum ligger.
Biblioteket blev bygget i 1934, havde et stort udvalg af bøger og var en moderne kulturinstitution for sin tid. Frk. Eleonora Sørensen var leder af børnebiblioteket i over 30 år indtil 1964 og kendt af alle vejlensere i datiden. På børnebiblioteket blev der afholdt mange eventyrtimer og arrangementer. Der kom også mange skoleklasser på besøg, bl.a. fra Nyboesgades Skole. (Dagbog for Vejle Børnebibliotek 1924-1964).