Skønlitteratur

De to første nominerede til DR Romanprisen 2025

Med ’Øvelser i mørke’ af Naja Marie Aidt og ’En pige forlod værelset’ af Ulrikka S. Gernes er to gribende romaner nomineret til næste sæson af DR Romanprisen.

Af Lene Andersen

Der er lagt op til samtaler om vold, overgreb og krænkelser, når bibliotekernes mange romanlæseklubber skal mødes og diskutere de to romaner til vinter. Aidt og Gernes sætter fra forskellige perspektiver ord på overgreb af piger og kvinder, og det får begge romaner til at tale ind i #MeToo-debatten.

Mens omdrejningspunktet i Gernes’ autofiktive fortælling, 'En pige forlod værelset' er en ung piges oplevelse af et langt forhold til en 46-årig mand, handler 'Øvelser i mørke om' en midaldrende kvindens venskaber, traumebehandling og tilbageblik på et liv med vold. Begge forfattere er lyrikere, og det kan mærkes på det poetiske sprog i romanerne.

I juryen, som nominerer bøgerne til DR Romanprisen, sidder Mette Willumsen, Kåre Poulsen og Hanne Barslund fra DR samt Lise Vandborg fra bibliotekernes fælles redaktion.

 

Om 'Øvelser i mørke'

For syv år siden udkom Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog, hvor Naja Marie Aidt skrev om den sønderrivende sorg over at miste sin søn. Aidts nye bog kredser om kvindeliv, vold og venskaber: En 57-årig kvinde er sygemeldt efter en traumatisk oplevelse, der trækker tidligere overgreb op til overfladen, og bogen beskriver, hvordan overgreb er forbundet med skam, skyld og fortielser.

 

Mød Naja Marie Aidt på Vejle Bibliotek

Du kan møde Naja Marie Aidt til en forfatteraften på Vejle Bibliotek onsdag den 28. august 2024, hvor hun fortæller om 'Øvelser i mørke' i samtale med bibliotekets Morten Rønnelund. 

Om en pige forlod værelset

Med debutromanen ”En pige forlod værelset” bidrager Ulrikka S. Gernes til rækken af aktuelle romaner om overgreb i fortiden. Som 14-årig blev Gernes groomet af en 46-årig forfatter og ven af familien. Romanen er med fiktive personer, men bygger på forfatterens oplevelser som ung og senere som voksen i konfrontationen med de mennesker, der svigtede.